luni, 11 aprilie 2011

Presopunctură - Cînd vă doare spatele...

Autor: Ionel Grama


Tot mai mulţi se plîng de dureri de spate, coloana vertebrală fiind una dintre cauzele acestor necazuri. Precizăm că, pentru o diagnosticare corectă, este nevoie să vă vadă un medic de specialitate, dar, pînă ajungeţi la acesta, vă recomandăm următoarele.

Pe timpul nopţii aveţi dureri în zona lombară sau dorsală, însoţite deseori de nevralgii intercostale şi ale nervului sciatic?
Efectuaţi presopunctură în punctul 1, situat la două degete lăţime de vîrful urechii către frunte, pe partea dureroasă a corpului. Timp: zece minute, dimineaţa, la prînz şi seara, în decurs de două săptămîni.
Aveţi dureri care iradiază pe traseul nervilor radiculari (cei care ies din măduva spinării)? Puseurile dureroase se succed la diferite intervale de timp, iar calmantele nu mai au niciun efect?
Apăsaţi în punctul 2, situat între sprîncene, la rădăcina nasului. Timp: cinci-zece minute, ori de cîte ori este nevoie.
Dureri atroce v-au cuprins unul sau chiar ambele picioare şi coboară pînă la gambe sau chiar pînă în tălpi?
Efectuaţi presopunctură în punctul 3 (puncte-perechi, deci se apasă simultan), situate sub sprîncene, la jumătatea acestora.
Şi pentru că, de multe ori, apelaţi, cu siguranţă, şi la diverse procedee aşa-zise băbeşti, vă rugăm să reţineţi:
- Nu puneţi niciodată cărămizi, pungi cu sare, capace sau orice altceva încălzit pe zona dureroasă de pe coloană. Iniţial, durerea va scădea, dar inflamaţia se va extinde şi apoi va fi vai şi amar!
- Dormiţi pe un pat tare, pe care coloana să vă stea dreaptă, întinsă.
- Nu puneţi pernă şi ţineţi genunchii strînşi. Durerea se va ameliora în scurt timp.
- Nu ridicaţi greutăţi şi feriţi-vă de frig şi umezeală. Cînd vă veţi simţi mai bine, începeţi să faceţi exerciţii de gimnastică uşoare şi nu vă socotiţi nişte handicapaţi, pentru că nu sînteţi!

„Cine n-are singur judecată şi nici nu face cum îl învaţă prietenii, acela piere”.

4 comentarii:

  1. Mulțumim pentru sfaturi! Diana

    RăspundețiȘtergere
  2. Prieteni,mi-e dor de voi,insa nu prea am timp de comentarii in ultima vreme.Intru si citesc ideile expuse de voi. Sa nu credeti ca v-am uitat. O seara buna!Alina

    RăspundețiȘtergere