marți, 2 noiembrie 2010

Cele mai periculoase alimente: gogosile, bauturile carbogazoase, cartofii prajiti, chipsurile


Stim deja multe despre grasimile din alimente si suntem la curent cu toate precautiile recomandate in legatura cu ele. Sa vorbim putin despre acizii grasi trans.
Acizii grasi trans sau „grasimile trans” sunt un tip de grasimi nesaturate. Apar in mod natural in carne, dar cele mai multe dintre grasimile trans consumate astazi sunt create industrial (de ex: margarina si unele dintre uleiuri). Spre deosebire de alte grasimi, cele trans nu sunt nici necesare, nici sanatoase. Consumul de grasimi trans sporeste riscul bolilor de inima. Pentru aceste motive, autoritatile din domeniul sanatatii recomanda reducerea consumului de grasimi trans.

Gogosile

Gogosile sunt prajite, pline de zahar si faina alba si majoritatea varietatilor contin grasimi de tip trans. Gogosile cumparate contin 35-40% acizi grasi de tip trans. In medie o gogoasa are 200-300 de calorii, majoritatea din zahar si putini alti nutrienti. Americanii vad din gogosi un mic dejun, dar din punct de vedere nutritiv, mancand o gogoasa este cel mai prost mod de a-ti incepe ziua. Mai bine sa nu mananci deloc, decat sa mananci o gogoasa la micul dejun.

Bauturile carbogazoase

O cana de suc contine cam 10 lingurite de zahar, 150 de calorii, 30-55 mg cafeina si este plina de coloranti si aditivi. Variantele dietetice sunt de asemenea daunatoare intrucat contin indulcitori artificiali de tip aspartam.
Studiile au legat consumul de suc cu osteoporoza, obezitatea, cariile dentare si bolile cardiovasculare. Consumand mult suc, cu mult zahar, scade pofta de mancare pentru alimente sanatoase ceea ce poate duce la un deficit nutritiv. Consumul de bauturi carbogazoase a crescut in ultimul timp.
Daca sunteti un mare consumator de sucuri, renuntarea la acest obicei este un pas foarte important spre o dieta sanatoasa.

Cartofii prajiti

Cartofii sunt daunatori si fara sa fie prajiti intrucat contin glucide care sunt metabolizate rapid in zaharuri simple, usor absorbabile care cresc repede nivelul de insulina cu un efect devastator asupra sanatatii dumneavoastra. Cand sunt preparati la temperaturi inalte in grasimi de tip trans, se intampla tot felul de fenomene neplacute.
Tot ce este prajit, chiar si de origine vegetala, contine acizi grasi de tip trans si substante cancerigene de tip acrilamide.
Alimentele prajite in ulei vegetal din floarea soarleui, soia, porumb si alte seminte sau din nuci sunt problematice. Aceste grasimi polinesaturate produc o cantitate mare de radicali liberi daunatori pentru organism. Aceste uleiuri pot duce la imbatranire prematura, obezitate, inflamatii, cancere sau tromboze.
Se poate spune ca o portie de cartofi prajiti e mai daunatoare pentru organism decat o tigara, dar acest lucru nu inseamna ca puteti sa va apucati de fumat.

Chipsurile

Toate chipsurile, indiferent din ce sunt facute, sunt bogate in acizi grasi de tip trans.
Din fericire exista companii care, tinand cont de cat sunt de daunatori acizii grasi de tip trans, au inceput sa produca chipsuri care sa nu-i contina. Totusi, fiind pregatiti la temperaturi inalte, acestia contin substante carcinogene de tip acrilamide.

Articol al Dr. Joseph Mercola si Rachael Droege

5 comentarii:

  1. cel mai greu se vindeca lumea de proastele naravuri,asta e!ghizela

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa e,si totusi...imi plac gogosile:)) Alina

    RăspundețiȘtergere
  3. Am uitat sa precizez ca ai ales o tema delicioasa(exceptand cartofii prajiti cu care ,din fericire, nu ma impac).:d Alina

    RăspundețiȘtergere
  4. Trebuie sa recunosc ca uneori mi se face pofta de o anumita bautura carbogazoasa(Cola) si desi stiu foarte bine ca este toxica(chiar asa este), nu ma pot abtine de la a beau macar un pahar.

    RăspundețiȘtergere
  5. pai mie imi plac cele energizante si stiu ca nu-s asa cum se spune,dar nu ma pot opri!ghizela

    RăspundețiȘtergere