duminică, 28 noiembrie 2010

Parintele Arsenie Boca la 21 de ani in lacasurile ceresti. Despre invatatura Adevarului


Astazi se implinesc 21 de ani de cand marele duhovnic al Ardealui salasluieste in Imparatia lui Dumnezeu, mangaind sufletele celor care ii cer in rugaciune mijlocire la Hristos. Si in acest an, la manastirea Prislop din judetul Hunedoara, s-au adunat zeci de mii de oameni sa aduca o floare si o ruga catre cel care este numit “Sfantul Ardealului”. Marturii sunt foarte multe despre minunile pe care Parintele Arsenie Boca le-a facut inca din viata, ramanand doar ca Sinodul BOR sa purceada la canonizarea marelui duhovnic. Speram sa mai apucam acele vremuri…

Adevarul trebuie mereu spus si asta ne invata si Parintele Arsenie Boca:

La ce ne folosesc acele vorbiri indemanatice despre lucruri ascunse si intunecoase, de care la ziua judecatii nu vom fi tinuti de rau ca nu le-am cunoscut.

O, Adevar, care Dumnezeu esti, fa sa fiu una cu Tine intr-o dragoste vesnica. In Tine salasluieste tot ceea ce doresc, tot ceea ce vreau. Toti invatatii sa taca, toata faptura sa amuteasca in fata Ta, graieste-mi numai Tu.

Un duh curat, simplu si statornic, nu-i niciodata imprastiat chiar in mijlocul multor indeletniciri, fiindca el face totul ca sa cinsteasca pe Dumnezeu, si fiindca, pasnic fiind in el insusi, isi da osteneala sa nu se caute pe sine in nimic.

Cea mai grea lupta in viata aceasta, nu este alta decat biruirea de sine. Caci biruirea de sine duce la propasirea binelui.

Orice desavarsire, in viata aceasta, este amestecata si cu putina nedesavarsire – si pe toate le vedem ca printr-o ceata.

Cei mai multi se indeletnicesc mai osebit a cunoaste decat a trai cum se cuvine, se ratacesc adesea, iar din truda lor nu se aleg decat cu putine roade, sau deloc. O, daca ar fi tot atat de harnici cu starpirea stricaciunilor lor si cu cultivarea virtutii, cum sunt cu vanturarea desartelor vorbiri, n-am vedea atatea rele, nici atatea scandaluri, si slabanogie in lume.

Fara indoiala, la ziua judecatii nu vom fi intrebati ce-am citit, ci ce-am facut, nici daca am vorbit cu dibacie, ci daca am trait cum se cuvine.

Acela cu adevarat e mare, care are o mare dragoste. Acela cu adevarat e mare, care-i mic in ochii lui insusi – si pentru care slava lumii nu-i decat o curata nimicnicie.

Sunt doua invataturi, dar nu-i decat un singur adevar. Sunt doua invataturi: una a lui Dumnezeu, neclatinata ca si El, alta a omului, schimbatoare ca si el.

Invatatura lui Dumnezeu se imprastie in sufletele pregatite s-o primeasca prin intelepciunea necreata si Cuvantul dumnezeiesc. Ea este o particica din El Insusi si fara de moarte. Este pusa la indemana oricui si este daruita mai din belsug celui smerit cu inima.

Invatatura omului, dimpotriva, ii maguleste mandria, fiindca el ii este tata. “Ideea aceasta imi apartine, eu am spus cel dintai acest lucru, nu se stia nimic despre aceasta inainte de mine …”

Placa-ti sa intrebi, asculta in tacere vorbirile batranilor, caci ele nu sunt spuse in desert.

Dorinta de a sti a pierdut pe omul dintai, – el cauta cunoasterea, care hraneste trufia, si a gasit moartea.

Articolul a fost preluat de pe http://apologeticum.wordpress.com.

6 comentarii:

 1. Interesant articolul,desi nu cunosc in momentul asta acea "pace lautrica",in sensul in care cel putin azi,nu vreau sa mai aud de nimic ,facand precizarea ca traim intr-o lume mizerabila.
  P.S.O sa ma calmez ,stati linistiti.:)Alina

  RăspundețiȘtergere
 2. Sper ca ziua de maine sa-ti fie cu mult mai vesela.

  RăspundețiȘtergere
 3. Dupa atatia ani spiritul acestui OM e viu in noi!ghizela

  RăspundețiȘtergere
 4. Nu intamplator Sfantul parinte a denumit una din carti CUVINTE VII!
  Cat sunt de saraci romanii care nu il cunosc pe Sfantul Parinte Arsenie si cei care trateaza cu indiferenta acest mare dar daruit romanilor!

  RăspundețiȘtergere
 5. Poate si cei ce nu stiu cine este Sfantul Parinte vor afla, internetul este plin cu informatii despre acesta, sunt zeci de carti...

  RăspundețiȘtergere