sâmbătă, 16 aprilie 2011

SATUL ROMANESC, INTRE AMINTIRI SI MOARTE


NU ESTE DECAT UN PAS DE LA SINGURATATE LA MOARTE, IAR SATUL ROMANESC ESTE DIN CE IN CE MAI SINGUR, MAI UITAT SI MAI GOL. ESTE GOL PE DINAUNTRU CACI TRADITIILE SE PIERD, CREDINTA SE PIERDE, OAMENII SUNT DIN CE IN CE MAI RAI DIN CAUZA LIPSURILOR SI ESTE GOL LA PROPRIU CACI TINERII, DACA NU AU FUGIT LA ORASE, SIGUR SUNT PLECATI SA INCERCE MAREA CU DEGETUL PRIN EUROPA. AU UITAT OARE ROMANII CA PAINEA SE FACE SI SE MANANCA DE LA TARA, CA LA SAT NIMENI NU MOARE DE FOAME DACA ESTE HARNIC SI NU FUGE DE MUNCA? SAU CONDITIILE SOCIALE IMPUSE DE ACTUALA POLITICA AU DETERMINAT, PRIN METODE DE CONSTRANGERE ECONOMICA SI LIPSA ACTIVITATILOR CULTURALE, O REACTIE OSTILA A TINERILOR IN SPECIAL FATA DE TRAIUL LA SAT? AM ARUNCAT O PRIVIRE ASUPRA UNUI SAT DE RAZESI, UNTESTI DIN COMUNA BOGDANESTI-VASLUI. BATRANUL CU CARE AM VORBIT ESTE VETERAN DE RAZBOI CE A CRESCUT SAPTE COPII DOAR CU MANA STANGA, CEA DREAPTA A LASAT-O PE FRONT SA SE FOLOSEASCA TARA DE EA SI ESTE MULTUMIT IN SINEA LUI, CHIAR DACA A LASAT ACOLO IN SLUJBA TARII SI A NEAMULUI ROMANESC SI UN FRATE CU TREI ANI MAI MIC. LA VARSTA DE 92 DE ANI, MEREUTA HRISTACHE, POVESTESTE OFTAND DESPRE CUM VUIA SATUL PE CAND ERA EL TANAR. UN SAT MIC, CU OAMENI CE SE AJUTAU INTRE EI, CARE NU ASTEPTAU AJUTOARE, CARE STIAU CA DACA NU MUNCESC NU AU CE PUNE COPIILOR PE MASA. CAND VORBEA DESPRE TRADITII SE LUMINA LA FATA SI POVESTEA LUI TE FACEA PARCA SA FII CU SIMTURILE IN ACEL TIMP. VEDEAI OAMENII CUM SE STRANG LA HORA, CUM COLINDA DE SARBATORI, CUM LA CLACA SE AJUTA INTRE EI SI TE CHINUIE UN SENTIMENT DE RUSINE CA ACUM DACA UN OM CADE BOLNAV PE STRADA, NIMENI NU-L MAI RIDICA. BUCURIA DE A TRAI CE ANIMA ODINIOARA SATUL ROMANESC SE PRESCHIMBA INTR-O MOARTE LENTA, AMANATA DOAR DE VOINTA SI CREDINTA CELOR CATIVA BATRANI CE MAI LOCUIESC PRIN ASTFEL DE SATE.
DACA SATUL ROMANESC MOARE, TRADITIILE SE UITA, OMENIA SE UITA, IAR NOI VOM CONTINUA DRUMUL CATRE O SOCIETATE INDIVIDUALISTA, USOR, PREA USOR DE MANIPULAT. CINE OARE SPUNEA CA GENIUL S-A NASCUT LA TARA?
SA FIM CHIAR ATAT DE LASI INCAT SA NE PIERDEM SI ULTIMA FARAMA DE INCREDERE IN MOSTENIREA NOASTRA GENETICA?
NOI NU SUNTEM AI NIMANUI, NOI SUNTEM AI PAMANTULUI SI SUNTEM DATORI COPIILOR NOSTRI SA FIM OAMENI, DOAR OAMENI.

Sorin Sandu

10 comentarii:

 1. Excepțional articol, o zugrăvire realistă a situației foarte triste în care a ajuns satul românesc - păstrătorul tradițiilor milenare, a credinței adevărate, a bunului simț, a curățeniei morale la români. Nicăieri omul nu este mai aproape de Dumnezeu ca în mediul natural de la țară.
  Un semnal cât se poate de serios că suntem pe punctul de a ne pierde moștenirea culturală tradițională. Câtora le pasă, oare ?
  Diana

  RăspundețiȘtergere
 2. Din cate se poate observa prea putini.

  RăspundețiȘtergere
 3. Merită să vezi fotografia aceasta:

  http://www.carpati.org/poze_fotografii/ceahlau/varful_ascutit_si_stancile_8222_la_umeri_8221_/70855/

  Diana

  RăspundețiȘtergere
 4. Trebuie sa ascultati melodia asta:
  http://youtu.be/UoKBZndXXAM E superba!(Ca sa nu mai vorbesc de mesajul foarte bine conturat).Alina

  RăspundețiȘtergere
 5. "Domnilor, nu va trec fiori
  Cand vin stafii de tineri morti
  Si va privesc intrebatori
  Si va bat nopti intregi la porti."

  RăspundețiȘtergere
 6. Frumusetea tarii noastre nu poate fi comparata cu a altor tari. Durerea sufleteasca, dar si fizica indurata de acest popor este direct proportionala cu frumusetea pamantului nostru.

  RăspundețiȘtergere
 7. Absolut!
  Dumnezeu ne răsplătește, își arată dragostea și generozitatea prin limbajul sublim al naturii patriei! Ce comunicare extraordinară, pentru cine poate să înțeleagă! Câtă dreptate ai, Aurelian ...
  Diana

  RăspundețiȘtergere
 8. Își scot strămoșii degetele-afară ... Și ne dăruiesc lumină din sufletul lor:

  http://www.youtube.com/watch?v=IwT6M38osAE
  Diana

  RăspundețiȘtergere
 9. Privind imaginile chiar primesti un strop din lumina spirituala a celor ce au cladit acest neam.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. O scurta povestioară din această seară : căutam pe Google numele străbunicului meu (Mereuță Hristache) și am rămas șocată când am descoperit acest articol. Mi-am adus aminte de vremurile copilăriei...
   Andra Sticlaru
   Email : andrasticlaru@gmail.com

   Ștergere