„Pentru a lichida popoarele, se începe prin a le altera, prin a le şterge memoria. Le distrugi cărţile, cultura, istoria şi altcineva le scrie alte cărţi, le dă o altă cultură, le inventează o nouă istorie. Între timp poporul începe să uite ceea ce este şi ceea ce a fost, iar cei din jur îl vor uita şi mai repede; limba nu va mai fi decât un simplu element de folclor care, mai devreme sau mai târziu, va muri de moarte naturală.” Renastem din resturi aruncate in istorie...
duminică, 10 aprilie 2011
"Fiţi mîndri că sînteţi români!"
Autor: Liliana Alexandru
„Am fost prezentă la sărbătorirea celor zece ani ai revistei. Am avut bucuria să reîntîlnesc prieteni şi oameni dornici să afle, să cunoască, să dăruiască, să ajute. Printre multe altele, s-a vorbit despre civilizaţii, tărîmuri sfinte şi despre neamul nostru ca rădăcină spirituală. Atunci mi-am amintit o poveste. Aş fi dorit să o spun, dar, ah!, timpul care a zburat nu mi-a permis, aşa că m-am hotărît să v-o dăruiesc în scris, că prea este frumoasă. Dumnezeu se hotărăşte să creeze lumea. Il ia pe Sf. Petru cu el şi începe:
- Păi… să facem globul… Aşa, punem nişte continente pe el, aici punem un deşert saharian, mai la nord o Mare Mediterană, nişte Alpi, o Cîmpie Panonică… Un pic mai la est, hai să punem nişte Carpaţi, cu zăcăminte aurifere, nişte dealuri roditoare cu vii selecte, cîmpii mănoase, o Deltă a Dunării, o Mare Neagră…
- Doamne, îl întrerupe Sf. Petru, nu ţi se pare că ai cam exagerat? In alte părţi ai pus doar cîte una din fiecare, pe cînd aici ai pus din ce-i mai bun!
- Nu-i nimic, să vezi ce popor o să le dau! Uneori, poveştile au darul de a ne readuce la realitate. Ne pot face să ne punem întrebări, să căutăm răspunsuri sau chiar, prin puterea înţelesului, să luăm atitudine. Nu demult, am văzut o emisiune la televizor, în care cineva a spus că «România e frumoasă, dar păcat că este populată».
Ne-am obişnuit să fim călcaţi în picioare, să plecăm ochii, să permitem să fim trataţi de sus de către cei care habar nu au de unde se trage neamul nostru, de cultura şi de valoarea inestimabilă, prin care generaţii întregi de români au făcut ca întregul motor, care se numeşte «lumea», să prospere şi să evolueze, prin invenţiile, creativitatea, dăruirea şi sclipirile lor de geniu curat.
Prin poveştile pe care le scriu colaborez cu reviste româneşti de pe fiecare continent. Astfel, am intrat în contact cu oameni de mare valoare, care uneori rezistă cu greutate acolo unde sînt, dar lupta lor întreţine flacăra neamului acolo unde i-a dus viaţa. Ei încearcă să aducă picături de cuvînt românesc prin care să întreţină vie energia spiritului, a dorului, a ochiului, a minţii celor ce sînt însetaţi de România. Sînt oameni cărora numele le va fi uitat probabil uşor, dar care, prin ceea ce fac, au conştiinţa
neamului, a valorii, îşi iubesc rădăcinile, cultura şi îşi binecuvîntează mereu prietenii rămaşi acasă.
Dacă ar citi povestea de mai sus, precis ar simţi-o şi ar dărui-o mai departe. Şi nu ar fi vorba de orgoliu, ci despre faptul că, indiferent unde sînt în lume, avînd posibilităţi de comparaţie, ei simt că temelia casei lăsate în urmă este altfel…
Revenind acum la noi, cei rămaşi acasă, care stăpînim pămîntul acesta minunat, care se numeşte România, să privim mai atent în jur. Să vedem oamenii de lîngă noi dincolo de zările minunate şi natura bogată. Dumnezeu este în toate, iar Atoatecreatorul a hotărît să vieţuim aici împreună. Să ne descoperim, să ne potenţăm, să ne autodepăşim, să ne recunoaştem ca fraţi şi surori, să ne ajutăm. Nu putem recunoaşte cu adevărat minunea care sîntem, decît privind cu iubire în ochii celor din jurul nostru. Acolo ar trebui să ne regăsim, fiecare, în fiecare dintre noi. Cu siguranţă că aşa a gîndit şi Dumnezeu cînd a «sădit» poporul nostru pe aceste meleaguri: fiecare în fiecare, iar în fiecare Duhul Sfînt, călăuzitor. Vedeţi ce minunat este să te simţi român?”.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Ce frumos spus, - să ne regăsim,să ne potențăm, să ne autodepășim, să ne recunoaștem ca frații, să ne ajutăm, să ne iubim . Avem puterea și trebuie să facem astfel, având în față exemplul și sacrificiul înaintașilor noștri. Diana
RăspundețiȘtergereFrumoșii noștri Munți Bucegi:
RăspundețiȘtergerehttp://www.carpati.org/poze_fotografii/bucegi/la_margine_de_culori/72685/
Diana
nu stiu de ce, dar nu pot vedea poza :(
RăspundețiȘtergereP.S. Chiar in aceste momente Sandra Izbasa si au Diana Chelaru castigat medialia de aur, respectiv cea de argint.
:)) Da,stiam povestea. Da,iar la baieti Flavius Koczi ieri a castigat aurul la sol. :D Alina
RăspundețiȘtergerePoate ai uitat 5- ciul de la sfârșit, e pe rândul următor, eu am copiat-o și de aici și se poate vedea. E superbă! Diana
RăspundețiȘtergereCinste lor! Munca pe care o depun este uriasa, titanica. Mai avem si noi cu ce sa ne mandrim.
RăspundețiȘtergereGata, acum am vazut poza, este cu adevarat superba, Este o poza-tablou.
Iarăși Bucegii, în toată splendoarea lor! Nu m-am abținut și ți-o trimit și pe asta, merită cu adevărat :
RăspundețiȘtergerehttp://www.carpati.org/poze_fotografii/bucegi/fascinatia_culorilor/72898/
Diana
Foarte frumoasa si aceasta poza, multumim mult pentru "spalarea", curatarea ochilor ;)
RăspundețiȘtergere