„Pentru a lichida popoarele, se începe prin a le altera, prin a le şterge memoria. Le distrugi cărţile, cultura, istoria şi altcineva le scrie alte cărţi, le dă o altă cultură, le inventează o nouă istorie. Între timp poporul începe să uite ceea ce este şi ceea ce a fost, iar cei din jur îl vor uita şi mai repede; limba nu va mai fi decât un simplu element de folclor care, mai devreme sau mai târziu, va muri de moarte naturală.” Renastem din resturi aruncate in istorie...
marți, 10 mai 2011
Cavoul din inima muntelui
Autori: Ionel Grama, Cristian Pompei
In coasta muntelui, pe partea dreaptă a drumului ce merge de la Mînăstirea Polovragi la peştera cu acelaşi nume, se află o grotă, care are o poveste cu totul aparte.
Atunci cînd a simţit că i se apropie sfîrşitul, călugărul Corneliu Săbăreanu şi-a amenajat în interiorul ei un culcuş şi un altar pentru rugăciune, apoi a zidit intrarea, rămînînd închis în inima muntelui. Deşi au trecut 84 de ani de la moartea sa, altarul din peşteră mai există şi astăzi, cîte un turist temerar încumetîndu-se să ajungă la el şi să aprindă o lumînare. Intr-o seară tîrzie a lunii martie, anul acesta,(articol scris acum 2 ani) după vecernie (slujba de seară), maica stavroforă Evghenia Vaida, stareţa Mînăstirii Polovragi, ne-a povestit cu voce domoală cine a fost acel om minunat, a cărui viaţă a devenit azi o legendă.
“Toate aceste amănunte le ştiu de la părintele Caliopie Georgescu, exarhul mînăstirilor din Oltenia, care a murit la vîrsta de 74 de ani. El mi-a povestit că părintele Săbăreanu era din Bucureşti şi că, înainte de a se călugări, avea funcţia de prefect al judeţului Vlaşca. Nu ştiu exact pe unde se întindea acest judeţ, dar am aflat că Săbăreanu era un om foarte bogat. A absolvit şi el, ca şi fratele său, Facultatea de Drept la Paris, iar după moartea tatălui şi a fratelui său, a rămas stăpîn peste foarte mult pămînt şi peste mulţi robi. Intr-o zi, ducîndu-se la moşie, a constatat nereguli foarte grave şi a trebuit să ia cîţiva robi, pe care i-a adus la Bucureşti, pentru a fi cercetaţi şi arestaţi. Mergînd cu căruţele, cum se circula pe vremea aceea, au ajuns în Bucureşti pe înserat. Era Joia Mare dinaintea Paştelui şi toate clopotele băteau pentru denii. Cînd a auzit sunetele lor, ceva s-a transformat în Săbăreanu, care a spus în sinea sa: «Cum să duc eu oamenii ăştia să-i arestez, cînd Mîntuitorul a murit pe cruce pentru noi?». I-a eliberat pe toţi, apoi s-a dus la mama sa, spunîndu-i: «Mamă, eu, din momentul ăsta, nu mă mai ocup de moşie. Plec, mă duc să mă fac călugăr». Şi a mers la Muntele Athos, a făcut Facultatea de Teologie la Atena şi, după o vreme, a revenit în ţară, în timpul Reginei Maria, devenind duhovnicul acesteia. In plus, cunoştea bine şi vreo cinci limbi străine. A făcut apoi anumite cercetări şi a găsit Mînăstirea Polovragi, foarte oropsită pe atunci. Era atît de săracă şi dărăpănată, încît ploua în biserică, iar pe sfînta masă era pus un lighean ca să adune apa, pentru a nu se uda altarul. Lui Săbăreanu i s-a făcut milă şi s-a dus la Novaci, a schimbat valuta pe care o avea, şi-a amanetat mai multe obiecte personale din aur, iar cu banii luaţi a construit biserica mînăstirii. Mai tîrziu, s-a stabilit aici şi a stat vreo cîţiva ani buni. Simţînd însă că i se apropie sfîrşitul, în primăvara anului 1926, s-a retras definitiv în peşteră. Nu-a mai trăit mult timp şi la 26 iulie a murit. A fost îngropat acolo, chiar în peşteră, şi abia după 31 de ani, adică prin în 1957, i s-au adus osemintele în cimitirul mînăstirii de către părintele stareţ”.
Intr-un colţ al curţii interioare, lîngă bolniţa Mînăstirii Polovragi, învăluite în tăcerea munţilor, cîteva cruci stau de strajă la căpătîiul unor slujitori ai sfîntului lăcaş. Pe una dintre ele stă scris: „Aici aşteaptă învierea morţilor arhimandritul Corneliu Săbăreanu. Născut la 25.III.1840, decedat la 26.VII.1926. Iartă-i, Doamne, orice greşeală. Amin.”
(Mulţumim maicii Mihaela Ştiopei, care ne-a ajutat în documentările noastre).
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Impresionant!
RăspundețiȘtergereAvem multe locuri de pelerinaj în țara aceasta ...
Diana
Din pacate nu le valorificam, lumea nici macar nu le cunoaste
RăspundețiȘtergere