S'a nãscut în 1895 în comuna Lancrãm din judetul Alba, al nouãlea copil în familia unui preot. Urmeazã clasele primare la scoala germanã iar pe cele secundare la liceul Andrei Saguna din Brasov. Urmeazã Facultatea de Teologie din Sibiu (1914 – 1917) si Facultatea de Filosofie de la Viena.
În 1920 îsi ia doctoratul la Viena cu teza "Culturã si cunostintã".
Din 1926 este atasat, secretar si consilier de presã al Ministerului de Externe la Berna, Viena, Varsovia. A fost ministru plenipotentiar la Lisabona.
În 1937 este ales membru al Academiei Române cu discursul de receptie Elogiul satului românesc. Din 1938 este profesor la Universitatea din Cluj pânã în 1948, când este exclus de la catedrã si din Academie.
Face parte din 1937, împreunã cu fratele sãu din asociatia Prietenii Legiunii, iar în 1940 era încadrat în Miscarea Legionarã la Sibiu. Drama sa istoricã Avram Iancu (1934) a fost dedicatã lui Corneliu Codreanu.
A fost propus de academia suedezã pentru premiul Nobel, dar candidatura sa a fost blocatã de autoritãtile comuniste din România.
Hãrtuit de Securitate, trãieste retras pânã în 1961 când se stinge din viatã la clinica din Cluj.
„Pentru a lichida popoarele, se începe prin a le altera, prin a le şterge memoria. Le distrugi cărţile, cultura, istoria şi altcineva le scrie alte cărţi, le dă o altă cultură, le inventează o nouă istorie. Între timp poporul începe să uite ceea ce este şi ceea ce a fost, iar cei din jur îl vor uita şi mai repede; limba nu va mai fi decât un simplu element de folclor care, mai devreme sau mai târziu, va muri de moarte naturală.” Renastem din resturi aruncate in istorie...
Un filozof idealist,un expresionist....interzise poeziile lui,adulat pe alta parte.ce mai tot tacamul...ghizela
RăspundețiȘtergereDa.Cred ca e un fel de a trai destul de interesant,departe de banalul cotidian.Alina
RăspundețiȘtergereSi in plus, un LEGIONAR. :)
RăspundețiȘtergere