marți, 11 ianuarie 2011

Sabath-ul/Dumineca

A fost seara si a fost dimineata, ziua a sasea. Astfel au fost savârsite cerurile si pamântul si toata ostirea lor. În ziua a saptea Dumnezeu Si-a sfârsit lucrarea pe care o facuse; si în ziua a saptea S-a odihnit de toata lucrarea Lui pe care o facuse.”
Geneza I, 1.31-2.2
“Sa paziti Sarbatorile Mele, si sa cinstiti locasul Meu cel sfânt. Eu sunt Domnul.”
Leviticul, 19.30
“Adu-ti aminte de ziua de Sabat, ca s-o sfintesti. Sa lucrezi sase zile si sa-ti faci tot lucrul tau. Dar ziua a saptea este ziua de odihna închinata Domnului, Dumnezeul tau: sa nu faci vreo munca în ea, nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici robul tau, nici roaba ta, nici vita ta, nici strainul care este în casa ta. Caci în sase zile a facul Domnul cerurile, pamântul si marea si tot ce este în ele, iar în ziua a saptea S-a odihnit. De aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihna si a sfintit-o.”
Exodul, 20.8-11
“Tine ziua de odihna, ca s-o sfintesti, cum ti-a poruncit Domnul, Dumnezeul tau. Sase zile sa lucrezi si sa-ti faci toate treburile. Dar ziua a saptea este ziua de odihna a Domnului, Dumnezeul tau. Sa nu faci nici o munca în ea, nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici robul tau, nici roaba ta, nici boul tau, nici magarul tau, nici vreunul din dobitoacele tale, nici strainul care este în locurile tale, pentru ca si robul si roaba ta sa se odihneasca întocmai ca tine. Adu-ti aminte ca si tu ai fost rob în tara Egiptului si Domnul, Dumnezeul tau te-a scos din ea cu mâna tare si brat întins: de aceea ti-a poruncit Domnul, Dumnezeul tau sa tii ziua de odihna.”
Deuteronomul, 5.12-14
“Sa nu care cumva sa nu tineti Sabaturile Mele, caci acesta va fi între Mine si voi, si urmasii vostri, un semn dupa care se va cunoaste ca Eu sunt Domnul, care va sfintesc. Sa tineti Sabatul, caci el va fi pentru voi ceva sfânt. Cine îl va profana, va fi pedepsit cu moartea; cine va face vreo lucrare în ziua aceasta, va fi nimicit din mijlocul poporului sau. Sa lucrezi sase zile; dar a saptea este Sabatul, ziua de odihna, închinata Domnului. Cine va face vreo lucrare în ziua Sabatului, va fi pedepsit cu moartea. Copiii lui Israel sa pazeasca Sabatul, praznuindu-l, ei si urmasii lor, ca un legamânt vesnic. Acesta va fi între Mine si copiii lui Israel un semn vesnit; caci în sase zile a facut Domnul cerurile si pamântul, iar în ziua a saptea S-a odihnit si a rasuflat.”
Exodul, 31.13-17
“Sase zile sa lucrati, dar ziua a saptea sa va fie sfânta; acesta este Sabatul, ziua de odihna, închinata Domnului. Cine va face vreo lucrare în ziua aceea, sa fie pedepsit cu moartea. Sa nu aprinzi foc, în niciuna din locuintele voastre, în ziua de Sabat.”
Exodul, 35.2-3
“Vorbeste copiilor lui Israel si spune-le: Zilele în care sa aveti sarbatori, acestea sunt zilele Mele cele sfinte. Sase zile sa fie munca terminata; însa ziua a saptea este Sabat, zi de odihna solemna, o adunare sfânta; sa nu faci nici o munca: este Sabatul lui Dumnezeu în toate casele voastre.”
Leviticus XXIII 2-3
“Sase zile sa lucrezi, iar în ziua a saptea sa te odihnesti; sa te odihnesti, chiar în vremea aratului si semanatului.”
Exodul, 34-21

3 comentarii:

  1. Incurcate treburi!Daca Duminica e prima zi din saptamana,de ce s-a ajuns sa ne odihnim in ea iar sambata sa o lucram?Care au dreptate? ghizela

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce mai conteaza in conditiile in care daca nu ajungi si in weekend la serviciu,risti sa fii dat afara?Alina

    RăspundețiȘtergere
  3. Himm, aveti dreptate si de o parte si de alta :D

    RăspundețiȘtergere