vineri, 21 ianuarie 2011

Elementalii apei: Sirene, Nereide, Ondine, Nimfe

Asa-numitele sirene sunt cele care se afla la suprafata marii. Sirenele, din lat. Siren, din gr. Seiren, sunt „cele care vrajesc sau seduc". Asociate de antici cu muzica, ele au fost considerate fiicele Melpomenei. In descrieri apar cu cap de femeie si corp de pasare si, de asemenea, de peste. Fiind aliate cu formele elementale care guverneaza brizele marine, produc sunete armonioase foarte asemanatoare vocii umane, pe care o pot imita datorita puterilor lor telepatice. Am putea sa le asezam in varful ierarhic al unei intregi game de Elementali care, desi sunt de Apa, au nevoie de imbinarea cu Aerul pentru a trai. In cealalta extrema s-ar situa creaturi foarte mici care traiesc numai in spuma, se nasc si se dizolva o data cu ea, mai cu seama in noptile cu Luna plina. Potrivit medicinei vechi, cele din urma aveau capacitatea de a realiza vindecari extraordinare ale celor ce se imbaiau in apele lor. Serveau de asemenea Magilor pentru a putea citi preziceri in reflexul luminii lunare sau, altfel spus, al Drumului de argint al Lunii Pline deasupra marii calme.
Exista o alta varietate de sirene care apar in noptile cand valurile devin fosforescente, saturate fiind cu forme animale, cum sunt asa-numitele Noctiluce. Aduc presimtiri rele si amintiri urate. Sunt legate de un vechi mister despre Luna Scufundata despre care nu vom vorbi.

Nereidele sunt Spiritele puternice ale Naturii feminine care slujeau ca escorta Afroditei cea Nascuta din Spuma. Pot ajunge la mari adancimi si locuiesc in grote submarine. inaltul grad ierarhic le permite sa fie insotitoare ale Amfitritei, sotia lui Poseidon, Regele Marii si al Pesterilor Subterane, stravechiul Stapan al Cutremurelor si al Cailor, deoarece spumele incretite ale valurilor sunt identificate cu coama cailor lui Poseidon. in mod traditional legate de regalitate si de aristocratie, ele protejeaza manevrele dificile ale barcilor vechi cu panze apartinand regilor si imparatilor. Tritonii constituie complementul lor masculin, apartinand si ei suitei lui Neptun; corespund Puterii Ternare a Reflexului Logosului asupra Marii Oglinzi sau Cristalului Negru de origine Terestra si de Foc, pastrat in Tnula pentru Coroana Regelui Lumii. La fel ca Nereidele, au corpul asemanator celui uman in partea superioara, iar in partea inferioara seamana cu un peste lung, de felul sarpelui de mare. impodobiti cu alge si corali, perle si scoici, ei canta in melci eterici anuntand prin ultrasunete trecerea celor triumfatori. Cunosc secretele tezaurelor scufundate si in unele ocazii sunt prezentati ca executori violenti ai vointei Stapanului lor care, cu tridentul sau magic, fie tine barcile pe loc deasupra apelor, fie le impinge spre stanci si le scufunda. In epoci trecute ii instruiau pe calatori in Stiinte pierdute provenite din Continente scufundate.
Ondinele isi datoreaza numele cuvantului latin unda, ce inseamna literal „val". Locuiesc in rauri, in special in zonele unde curg printre stanci producand cascade si spume zgomotoase. Alte varietati sunt marine si traiesc pe coaste si plaje, intotdeauna in locuri adapostite, unde exista grote. Forma lor seamana cu cea a unei femei in partea superioara, de la centura in jos avand un corp nedefinit sau aparent acoperit cu niste panze umede. Au parul foarte lung, inoata cu o viteza extraordinara si sunt confundate frecvent cu Nereidele. Traditional, sunt zugravite pieptanandu-si parul lung in atitudini foarte feminine si, in general, dau o impresie de slabiciune si de fragilitate, in comparatie cu forta vanjoasa si orgolioasa a Nereidelor. in antichitate, acestor creaturi li se atribuiau incercarile de a-i vraji pe calatori sa se opreasca in locuri singuratice aflate in preajma torentelor. Ii invitau in grotele lor sa bea o licoare magica ce ii facea sa se infrunte cu propriile lor nascociri interioare. Numai cei puri sau foarte puternici puteau invinge si se puteau elibera de pactul periculos cu Ondinele, cele cu ochi hipnotici si aflate in posesia unor bijuterii, probabil inele, pe care le ofereau cu intentia ca respectivul cavaler care le accepta sa se indragosteasca de ele si sa le fie supus.

Nimfele, al caror nume provine din latinescul lympha, „apa", si grecescul nymphe, legat de fantani si izvoare, sunt Spirite Elementale cu infatisare feminina, foarte frumoase, care locuiesc in lacuri si ape linistite. De asemenea, sunt ocrotitoarele izvoarelor ascunse in paduri. Nimfelor li se atribuie un aspect in intregime feminin, astfel incat nu pot fi deosebite de femei. in antichitate au fost considerate pazitoarele vartejurilor, putand fi atat malefice, cat si benefice, dovedind un caracter capricios si atragator in acelasi timp, astfel incat ii puteau tenta chiar si pe Zei. Din acele vremuri pastram foarte vie imaginea stralucitoare a Aretusei, reflectata in cultura ceramica elenistica din Magna Graecia, in general pe recipientele pentru apa, fie pura, fie amestecata cu vin. O caracterizeaza coafura complicata cu perle si panglici peste parul ingrijit. In Saga despre Arthur, inrudita cu cea despre Regele Lumii si despre Magul Merlin, exista o Nimfa care restituie din lacuri sabiile magice care vor certifica regalitatea marilor cavaleri. De asemenea, apar in asa-numita mitologie germanica in legatura cu Tannhauser. Ca embleme ale frumusetii venusiene, Nimfele sunt legate de iubirea sublimata si plina de zel, contrara iubirii carnale. Se puteau razbuna nemilos impotriva cavalerilor care le erau infideli. Vesnic frumoase si tinere, avand acel secret al tineretii fara batranete la care sunt condamnate, ele pedepsesc prin acordarea privilegiului de a fi nemuritor despre care se vorbeste atat. Dar nemurirea lor nu este cea spirituala si constienta, ci e dezumanizata, si traditia sugereaza ca incercarile lor amoroase au ca scop umanizarea lor si obtinerea unui sens uman al vietii si al mortii. Aceste creaturi enigmatice sunt experte in vraji, in metale magice si pietre pretioase in care se pot vedea lucruri indepartate, din trecut si din viitor.

Acest articol isi are baza informativa din cartea lui Jorge Angel Livraga Rizzi, Spititele elementale ale naturii.

3 comentarii:

  1. Imi place sa ascult apa cum curge daca se poate prin padure,sa fie amurg,o adiere de vant....eh...ghizela

    RăspundețiȘtergere
  2. Te inteleg perfect.Ultima data cand am avut parte de un asemenea spectacol al naturii a fost asta-vara...Alina

    RăspundețiȘtergere
  3. De aceea astept cu nerabdare primavara ;)

    RăspundețiȘtergere