miercuri, 19 ianuarie 2011

Vechimea consemnata a elementalilor

Potrivit invataturilor ezoterice, sunt mai vechi chiar si decat omul insusi pe Pamant. Ei - locuitori, gardieni si consubstantiali ai Elementelor - exista ca forme manifestate de cand exista Lumea. Cand aceasta era numai o masa de gaze radioactive si de materie incandescenta, Elementalii Focului o vegheau; cand au aparut gazele cu o compozitie chimica stabila si perioada marilor furtuni, Elementalii Aerului aveau grija ca evolutia acestor gaze incipiente si stratificarea lor deasupra scoartei terestre abia consolidate sa devina din ce in ce mai prielnica pentru formele de viata fizica ce fusesera planuite.
Cand gazele au devenit grele si s-au condensat formand primele ape care acopereau aproape intreaga planeta, dand nastere celor dintai forme de viata cu adevarat materiale, Elementalii Apei lucrau si modificau aspectul primitiv al elementului lichid, foarte incarcat pe atunci cu materii grele aflate in suspensie, fapt ce dadea masei de apa o proprietate aproape coloida, in timp ce valurile inalte atingeau cu spuma lor, care inca nu era alba, norii josi si foarte densi. Mai tarziu, asemenea unor imense broaste testoase letargice, s-au ivit scuturile continentale, iar asupra lor au vegheat Elementalii Pamantului, dandu-le caracteristici precum fertilitatea si ajutand enorma populatie forestiera care a facut posibila ivirea unor forme de viata superioare si plasmuirea Umanitatii insesi.
Fiecare lucru din Univers are Spiritul sau Protector. De asemenea, si Planeta il are pe al sau si lui i se supun ierarhiile Spiritelor Naturii de cand au inceput zilele si noptile. Il are inca si-l va avea pana la disparitia ei. Este Dhyan-Chohan din Cartea tibetana Dzyan, Sufletul Stralucitor care guverneaza Pamantul sau Anima Mundi a latinilor (deoarece anima si pune in miscare, si nu trebuie confundat cu Spiritul sau Egoul planetar al carui corp ar fi Pamantul fizic).
Aceasta cunoastere este milenara si nu stim cand a inceput. Nu numai cartea tibetana mentionata, ci si toate celelalte referiri din antichitate ne vorbesc despre aceste procese care ne pot parea povesti de adormit copiii din perspectiva alienarii noastre stiintifice.
Dar Elementalii, cum sunt cei mici si slabi care pot intra in legatura cu oamenii, se intalnesc la tot pasul in paginile cartilor vechi. Din Sumer pana in Egipt si din China pana la culturile Americii si ale Africii Negre - putin cunoscute noua - trecand prin Polinezia si culturile locuitorilor din zonele apropiate de Pol, ajungand apoi pana in secolele care au precedat civilizatia actuala a Europei, Spiritele Naturii au un rol insemnat in acele forme de viata mai putin contaminate si mai naturale.
Istoria Omenirii este plina de relatari despre Genii, Gnomi, Ondine, Elfi si despre intreaga gama de Elementali, astfel incat, fara ei, nici dezvoltarea, nici istorisirea acesteia n-ar mai fi aceeasi, fapt confirmat incepand cu Mitul despre Enkidu si Ghilgames, trecand prin Odiseea homerica, Saga despre Arthur si Merlin, pana la aceea care a invatat-o pe Isidora Duncan sa danseze si care a inspirat cristalele lui Galle.
Pana nu foarte demult, reprezentarile lor impodobeau provele corabiilor si mai au inca sute de statui in intreaga lume, fie in parcuri, fie pe stancile de la tarmul marii.
Bunicile (...) pe vremea cand copiii erau copii, adultii adulti si batranii batrani, le spuneau nepoteilor povesti fermecatoare despre Spiritele Naturii in care personajele erau ondine, gnomi, zane, elfi si se descriau caracteristici ale formei si vietii lor, minuni si aparitii.
In credinta catolica intr-un inger Pazitor care are grija de copii pana la implinirea varstei de sapte ani are radacini mult mai vechi decat chiar crestinismul, caci din Arcadia si pana in America toti credeau ca, datorita puritatii si fragilitatii lor, copiii au un Spirit Pazitor care ii fereste de multe accidente si ii apara de fiare indrumandu-i de asemenea spre casa dupa ce s-au ratacit.
Cel mai curios fapt dintre toate este ca la popoare atat de deosebite, Spiritele Naturii sunt reprezentate in diversele lor interpretari artistice intr-o maniera asemanatoare. Traditia vorbeste despre aceleasi fiinte Elementale in Europa Centrala a secolului XV, ca si in inima Indiei din mileniul II I.Hr.
Daca luam in considerare faptul ca multe dintre aceste grupuri umane nu se cunosteau si nici nu banuiau unul despre existenta celuilalt, faptul ca aveau atatea puncte comune in descrierea Elementalilor ne conduce la concluzii care resping orice posibila intamplare. (...)

Acest articol isi are baza informativa din cartea lui Jorge Angel Livraga Rizzi, Spititele elementale ale naturii.

4 comentarii:

  1. Interesant!...si asa e,nimic nu e intamplator,si daca pana acum doar intuiam aceasta,uite ca ni se dezvaluie incet adevarul! ghizela

    RăspundețiȘtergere
  2. Trebuie sa avem rabdare.:)Alina

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa este, "cu rabdarea, trecem marea" :D

    RăspundețiȘtergere