vineri, 28 ianuarie 2011

Puterea stranie a nodurilor

In toate vechile reprezentari ale simbolurilor magice putem vedea figuri in cruce, de la urmele de navoade de pe ceramica neoliticului japonez pana la zvasticile din templele hinduse si de pe vasele grecesti, elementul Quincunce din Teotihuacan sau nodurile medievale care mai tarziu aveau sa impodobeasca palariile episcopilor catolici. Marinarii din toate timpurile au dezvoltat o arta si un ritual de facere si desfacere a nodurilor si, dupa modul in care il realiza fiecare, se putea recunoaste daca apartine sau nu milenarei confrerii a Fiilor lui Poseidon.
Amuletele romane si celtice ne arata degetele unei maini incrucisandu-se si, chiar si astazi, multe persoane o fac pentru a opri fenomenele malefice a caror apropiere o presimt.
Unii Elementali de tipul Gnomilor si al Zanelor pot fi mai usor vazuti cu ajutorul unui nod scobit in lemnul unui copac batran.
Nodul si caierul sunt strans legate de lumea Elementalilor, a Geniilor si inclusiv de cea a marilor ingeri. Caierul il tes si il desfac Parcele, pana cand cea numita Atropos taie firul cu un foarfece magic si omul respectiv moare. Exista un nod pe care Elementalii Istoriei i l-au prezentat lui Alexandru ca o conditie prealabila pentru cucerirea Asiei, nod care, dupa unii, apartinea unei cvadrige fermecate, iar, dupa altii, era vestigiul unei carti mari din vechea cultura a nodurilor aduse din indepartata China.
De asemenea, un alt nod se face, in mod traditional, la cordonul ombilical, atunci cand se naste un copil si, de aceea, Omfalos din Delfi apare acoperit de noduri si funii intretesute. Un nod este si intersectia drumurilor oferita de Zei lui Oedip, unde el isi alege tragedia, un nod este si rascrucea din Tarotul de origine egipteana si, de asemenea, bifurcatia cararilor care, in mitologia medievala, se prezinta Cavalerului aflat in momentul Initierii.
Astfel, in fiecare moment al Istoriei Umanitatii, nodul a fost unul dintre simbolurile unirii acesteia cu Elementalii si cu Zeii care ii guverneaza. Lucrurile Primordiale nu sunt incuiate si nici sudate intre ele, ci sunt fixate in mod elastic si, daca devin functionale, produc muzica si exista in intuneric... Sunt legate intre ele.

4 comentarii: