Horia Sima
[1907-1993]
Comandantul Miscarii Legionare, Horia Sima, s'a nãscut la 3 Iulie 1907 în satul Mândra din judetul Fagaras. Studii superioare universitare la Bucuresti, Facultatea de Litere si Filosofie (1926-1932). Din 1932, este numit profesor de limba românã in cadrul Liceului din Caransebes (Banat).
Intrat in Miscarea Legionara in Octombrie 1927, în cuibul condus de Andrei Ionescu, desfãsoarã o puternicã activitate legionarã, înscriindu-se în toate initiativele de luptã ale Legiunii. In toamna anului 1935 (Octombrie), Capitanul Corneliu Codreanu înfiinteazã Regiunile Legionare, numindu-l pe Horia Sima Sef al Regiunii a IX-a - Banat. Dupã instaurarea dictaturii carliste si arestarea Capitanului Corneliu Z.Codreanu în primavara anului 1938, din initiativa mai multor legionari de frunte nearestati încã, se constituie un grup de organizare si coordonare a activitatii legionare, grup din care fac parte: Ion Belgea, Radu Mironovici, Iordache Nicoara, Horia Sima si Ion Antoniu. La 16 Iunie 1938, are loc reorganizarea "Comandamentului de Conducere" a Miscarii Legionare, iar Horia Sima primeste insarcinarea de refacere imediata a organizatiilor legionare din tara intrate in clandestinitate si adapostirea legionarilor scapati de arestare, aflati sub urmarirea agentilor sigurantei carliste. La 29-30 Noembrie 1938, are loc asasinarea brutala a Capitanului Corneliu Z. Codreanu si a altor 13 legionari de frunte. Tot mai multi legionari in pericol iminent de a fi arestati, se refugiaza in Germania.
Aflat in primejdie, Horia Sima reuseste sa treaca frontiera in Ungaria, si se refugiaza la Berlin, in Germania. Are loc organizarea Comandamentului Legionar din Berlin: Ion Dumitrescu-Borsa, Ion Victor Vojen, Victor Silaghi, Horia Sima, Alexandru Constant si Constantin Papanace. Horia Sima este insarcinat cu legaturile cu tara. La 15 August 1939 pleaca in misiune spre tara, reluând legaturile cu organizatiile legionare. La 26 Octombrie, se reîntoarce in Germania. In Ianuarie 1940, conducerea Grupului Berlin este trecuta lui Horia Sima si Constantin Papanace. La 5 Mai 1940, trece din nou in mod clandestin frontiera iugoslava impreuna cu un grup de legionari. Arestat in satul Clopodia dupa trecerea frontierei române la 19 Mai, este trimis sub o paza severa la Bucuresti. La 14 Iunie 1940, dupa numeroase anchete in prezenta Gen. Bengliu, a ministrului de interne Ghelmegeanu si a sefului Sigurantei, Nicki Stefanescu, este eliberat. Este momentul cand incepe organizarea rasturnarii dictaturii regale, culminând prin revolutia legionara din 3-6 Septembrie 1940 si alungarea regelui venal Carol al II-lea dela conducerea tarii. Se împlinea astfel vrerea unei întregi generatii, testamentul Capitanului: fara sovaire, în mijlocul ostirii legionare, tenace, Horia Sima a stiut sa raspunda chemarii Neamului, împlinind un juramânt sacru pe târna osemintelor celor rãstigniti pentru credinta lor, Victoria Legionarã. Moment de semnificatie profundã pentru destinul Neamului Românesc, la 6 Septembrie 1940 are loc întrunirea Forului Legionar care prin cuvântul lui Corneliu Georgescu (unul dintre fondatorii Miscarii), îi încredinteazã conducerea Legiunii. Generatia haricã a Românismului a stiut sa-si aleaga Comandantul, pe mãsura însusirilor ei: drept, veghe permanentã pentru binele Neamului, cutezãtor, spirit aprig de luptãtor în numele credintei românesti-legionare, gata oricând pentru sacrificiul suprem. Ceasul adevãratei istorii românesti de împliniri sacre, venise. La 14 Septembrie 1940, lua fiintã Statul National-Legionar Român.
Vice-Presedinte al României, Comandantul Horia Sima deschidea fereastra viitorului Neamului Românesc, demn urmas al Capitanului. Totusi, forte tenebre, tendentioase, actionau din umbra atentând la existenta Statului Legionar. La 21-23 Ianuarie 1941, are loc lovitura de stat a gen. Antonescu impotriva Legiunii, sprijinit de armatele germane stationate in tara. Se ivesc astfel zorii altei prigoane împotriva camasilor verzi. Mii de legionari sunt arestati, altii, dupa un simulacru de proces, executati. Nevoit încã odatã sã se refugieze în Germania, alãturi de alti conducãtori legionari, noii "oaspeti" sunt internati în lagare: Rostock, Buchenwald, Dachau.
Presedintele Guvernului National-Legionar constituit la Viena dupa invazia comunista dela 23 August 1944, Horia Sima a continuat lupta fara preget împotriva orânduirii sãlbatice comuniste. Stabilit în Spania (Profesor la Universitatea din Barcelona), a depus o muncã uriase în folosul Neamului obidit, atentionând în permanentã forurile internationale despre tragedia poporului român. S'a stins din viatã pe câmpul bãtãliei legionare, dupã o activitate de proieminentã istoricã inegalabilã, sfântã si trainicã.
„Pentru a lichida popoarele, se începe prin a le altera, prin a le şterge memoria. Le distrugi cărţile, cultura, istoria şi altcineva le scrie alte cărţi, le dă o altă cultură, le inventează o nouă istorie. Între timp poporul începe să uite ceea ce este şi ceea ce a fost, iar cei din jur îl vor uita şi mai repede; limba nu va mai fi decât un simplu element de folclor care, mai devreme sau mai târziu, va muri de moarte naturală.” Renastem din resturi aruncate in istorie...
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Mi se pare un lucru foarte fain sa-ti dedici intreaga viata luptand pentru poporul tau,pentru a nu lasa sa piara elementele care il caracterizeaza (specificul national). Alina
RăspundețiȘtergere"Onoarea patriei vine pe primul loc,
RăspundețiȘtergereNu da-napoi, nu pune sabia dreptatii-n toc."