vineri, 10 decembrie 2010

Vasile Marin

Erou national, nãscut la 16/29 Ianuarie 1904 în orasul Bucuresti dintr'o familie nevoiasa. Scoala primara în comuna Grivita (Bucuresti), liceul "Sf. Sava" si "Gh. Sincai", Bucuresti.
Urmeaza Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti fiind licentiat în anul 1927. Fost Secretar ministerial la Roma si Sef de Cabinet la Presedentia Consiliului de Ministri (1928). In 1931, avocat al Ministerului de Industrie si Comert. Doctor în Drept de la Bucuresti (1932). Suflet sincer si nobil, demisioneaza din slujba stralucita pe care o ocupa si se inscrie in "Garda de Fier" care îi incredinteaza conducerea organizatiei de Bucuresti si Ilfov a partidului "Totul Pentru Tara", numindu-l Comandant Legionar.
A fondat si condus revista "Vestitorii" aparuta la Bucuresti impreuna cu Gheorghe Ciorogariu (Anul I, Nr. 1, Martie 1936. Suprimata dupa numai patru numere de aparitie, revista a continuat sa apara intre 1952-1956 in Germania sub conducerea lui Victor Velescu si mai apoi a lui Traian Golea).

Plecat sa lupte pentru crestinatate in revolutia din Spania (1936), moare pe front, ca un erou, la 13 Ianuarie 1937. A fost inmormantat impreuna cu Ion Mota la Mausoleul de la "Casa Verde. Pe locul unde cei doi martiri si-au varsat sangele, un grandios monument de granit se ridica la Majadahonda.
Ororile savarsite de comunisti in Spania l'au cutremurat. Bisericile arse, altarele profanate si preotii ucisi cu miile. Ca un adevarat crestin, Vasile Marin nu a putut asista nepasator la aceasta pornire diabolica de distrugere a asezamantului lasat de Mantuitor.

Un comentariu: