marți, 21 decembrie 2010

Semnatura electronica devine obligatorie


Potrivit MFP, de la 1 iulie 2011 declaratiile se vor depune numai in sistem electronic, fiind astfel nevoie de semnatura electronica
Ministerul Finantelor Publice, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), intentioneaza ca, incepand cu luna ianuarie 2011, declararea impozitului pe venit si a contributiilor sociale sa se realizeze printr-o declaratie unica ce va fi depusa la unitatile fiscale teritoriale din cadrul ANAF. Intrucat in proiectul actului normativ prin care va fi aprobata se prevede obligativitatea depunerii declaratiei incepand cu 1 iulie 2011 in sistem electronic (on-line), este obligatorie obtinerea de catre platitorii de venituri a certificatului digital calificat pentru semnatura electronica, potrivit site-ului contabilul.ro.
Obtinerea certificatului de la o firma autorizata
Pentru a transmite o declaratie fiscala prin mijloace electronice trebuie obtinuta o semnatura electronica, printr-un certificat digital. Conform prevederilor OMEF nr. 858/2008, OPANAF nr. 2520/2010 si OPANAF nr. 2568/2010, certificatele digitale se obtin de la furnizori de servicii de certificare acreditati in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica: CERT SIGN, adresa: www.certsign.ro; DIGI SIGN, adresa: www. digisign.ro si TRANS SPEED, adresa: www. transspeed.ro.

Reprezentantii Consiliului pentru IMM-uri s-au aratat in nenumarate randuri nemultumiti de faptul ca ANAF a autorizat numai 3 firme de la care se pot cumpara semnaturile. Acestia sustin ca, acreditand doar trei firme, se ridica multe semne de intrebare privind o posibila legatura intre angajatii Fiscului si reprezentantii celor 3 companii, cat si o posibila intelegere in ceea ce priveste costurile semnaturilor. Potrivit acestora, tariful pentru obtinerea unei semnaturi electronice este de 54 de euro, iar certificarile trebuie obtinute in fiecare an. Ba mai mult decat atat, o firma este nevoita sa aiba cel putin 3 semnaturi pentru a nu-i fi blocata activitatea.
Spre deosebire de Romania, in Slovacia, o astfel de semnatura electronica costa numai 8 euro.

Cum va inregistrati la ANAF?
Potrivit actului normativ emis de MFP, pentru a intra in posesia unei astfel de semnaturi trebuie sa parcurgeti cativa pasi importanti. Initial se completeaza documentul de confirmare, aplicand semnatura digitala in casuta Semnatura utilizator.
Cu documentul confirmat de firma care a eliberat certificatul digital, se face inregistrarea la ANAF parcurgand urmatorii pasi:
se acceseaza website-ul ANAF, la adresa www.anaf.ro, meniul Depunere declaratii, modulul Inregistrare certificate calificate, se tasteaza butonul “Accepta” aflat in partea stanga, jos, a paginii;
in fereastra care apare se selecteaza documentul de confirmare cu butonul “Browse”, care se va transmite prin tastarea butonului Transmite documentul;
apoi, se introduc urmatoarele date: codul unic de identificare al contribuabilului (operatorul economic pentru care se transmit declaratiile fiscale); denumirea contribuabilului; adresa contribuabilului. Dupa completarea acestor date se tasteaza butonul “Submit” pentru transmitere. Pe ecran se va afisa formularul 150 “Cerere pentru utilizarea unui certificat digital calificat”, completat cu datele introduse, care se listeaza prin tastarea butonului “Tipareste cererea.”

Atentie! Conform prevederilor OMFP nr. 858/2008, perioada de valabilitate a unui certificat calificat este de un an de zile. In cazul in care certificatul va fi reinnoit, se parcurge procedura prezentata mai sus.
Ce acte depuneti pentru a putea utiliza certificatul digital?
Pentru inregistrarea formularului 150 “Cerere pentru utilizarea unui certificat digital calificat” la unitatea fiscala teritoriala unde contribuabilii sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe, trebuie depuse urmatoarele documente:
formularul 150, listat, semnat si stampilat de contribuabil;
documentul de identitate al titularului certificatului calificat, in original si in copie;
documentul, in original si in copie, care atesta calitatea titularului certificatului calificat, de reprezentant legal al contribuabilului (acest document poate fi Hotararea adunarii generale a actionarilor sau Statutul societatii comerciale);
documentul de imputernicire, autentificat de notarul public, din care rezulta dreptul titularului certificatului calificat de a semna declaratiile fiscale pentru contribuabil, in situatia in care titularul certificatului calificat nu are calitatea de reprezentant legal al contribuabilului reprezentat.

In termen de 4 zile de la depunerea documentatiei, pe adresa de e-mail mentionata in formularul 150, se primeste o confirmare pentru utilizarea serviciului Depunere declaratii on-line.
Pentru transmiterea pe cale electronica a declaratiilor fiscale, contribuabilii vor accesa website-ul ANAF, la adresa www.anaf.ro, sectiunea Declaratii electronice, categoria Descarcare declaratii, parcurgand etapele prezentate in ghidul Instructiuni de utilizare a serviciului de depunere a declaratiilor on-line, postat pe website-ul ANAF.
Cu un singur certificat puteti semna declaratiile fiscale pentru mai multi contribuabili. Daca o firma care conduce evidentele fiscale ale unor clienti doreste sa foloseasca mai multi angajati pentru semnarea electronica a declaratiilor fiscale, atunci, pentru fiecare angajat, se obtine un certificat digital pe o adresa proprie de e-mail.
Este necesara instalarea programului Adobe Reader 8.2.
Pentru siguranta transmiterii datelor, trebuie ca certificatul digital calificat detinut sa fie confirmat de furnizorul de servicii de certificare. Pentru aceasta, se descarca in calculatorul de pe care se vor transmite declaratiile documentul de confirmare de pe website-ul ANAF, sectiunea Asistenta Contribuabili.

Preluat de pe: http://apologeticum.wordpress.com

Un comentariu:

  1. Probabil vom ajunge sa platim si pentru a respira sau de va inventa respiratie digitala. Alina

    RăspundețiȘtergere