luni, 13 decembrie 2010

Radu Gyr

(Radu Demetrescu)

Radu Demetrescu-Gyr s'a nãscut în anul 1905 la Câmpulung-Muscel. Licentiat în Litere, a debutat în anul 1924 odatã cu aparitia volumului "Linisti de schituri", volum care s'a bucurat de o mare apreciere, atât în rândul publicului cât si al criticei românesti.
Colaborator statornic în perioada dupã debut la revista "Universul literar" si apoi la alte reviste literare de conformatie nationalistã ("Gândirea", "Gând Românesc", "Sfarmã-Piatrã", "Decembrie", "Vremea", "Revista Mea", "Revista Dobrogeanã" si altele, cum si la ziarele: "Cuvântul", "Buna Vestire", "Cuvântul Studentesc", etc.), Radu Gyr a publicat numeroase articole, studii literare si poezii.
Comandant Legionar; Conferentiar la Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti. Condamnat de regimul comunist, a suferit chinuri inimaginabile în închisoarea Aiud, cu un regim de celula asprã. Bolnav grav, cu hepatitã, infiltrat pulmonar TBC, hemofilic, i s'a refuzat orice ajutor medical...

Cãrturarul Radu Gyr a lãsat postament o operã bogatã, cãreia i se alãturã o multime de studii si eseuri critice rãspândite în periodicele românesti de-a lungul anilor si care, desigur, vor fi publicate într'un viitor volum antologic.

A trecut în vesnicie în anul 1975.
...Va fi o zi de toamnã, vei veni...
Si la un colt uitat din cimitir,
O cruce strâmbã va zâmbi, -
Si vei citi:
"Aici se odihneste Radu Gyr -"...

2 comentarii:

  1. Exista destula nedreptate si in lumea asta a poetilor,scriitorilor etc.Alina

    RăspundețiȘtergere
  2. Nedreptatea, ca si dracu', isi baga pretutindeni coada, iar cei slabi o primesc cu bratele deschise.

    RăspundețiȘtergere