luni, 4 octombrie 2010

Horia Sima - scurta biografie


Horia Sima s-a nascut pe 3 iulie 1906 în satul Mândra din judetul Fagaras si a urmat Facultatea de Litere si Filozofie în Bucuresti (1926-1932), unde intra în Miscarea Legionara în octombrie 1927, la doar cateva luni de la intemeierea organizatiei. In 1932 este numit profesor de limba si literatura româna in Caransebes iar in toamna anului 1935, seful Miscarii Legionare, Corneliu Codreanu, il numeste pe Horia Sima seful Regiunii Banat.
Dupa instaurarea dictaturii carliste si arestarea lui Corneliu Codreanu în primavara anului 1938, din initiativa mai multor legionari de frunte ramasi in libertate, se constituie un grup de organizare si coordonare a activitatii legionare, grup din care fac parte: Ion Belgea, Radu Mironovici, Iordache Nicoara, Horia Sima si Ion Antoniu.
La 16 Iunie 1938 are loc reorganizarea Comandamentului de Prigoana iar Horia Sima primeste cea mai periculoasa însarcinare, aceea de reorganizare a legionarilor ramasi liberi si organizare a legaturilor cu Centrul.
La 29-30 noiembrie 1938, seful Miscarii Legionare, Corneliu Codreanu, este asasinat impreuna cu alti 13 legionari de frunte. Întrucât tot mai multi legionari erau în pericol iminent de a fi arestati, multi dintre ei se refugiaza în Germania. Alaturi de ei, Horia Sima trece frontiera în Ungaria si se refugiaza la Berlin. Aici are loc organizarea Comandamentului Legionar avându-i ca membri pe Ion Dumitrescu-Borsa, Ion Victor Vojen, Victor Silaghi, Horia Sima, Alexandru Constant si Constantin Papanace. Horia Sima este însarcinat cu legaturile cu tara.
La 15 august 1939 pleaca în misiune spre tara, reluând legaturile cu organizatiile legionare, iar la 26 octombrie se reîntoarce în Germania. În ianuarie 1940, conducerea Grupului Berlin este trecuta lui Horia Sima si Constantin Papanace. La 5 mai 1940, trece din nou în mod clandestin frontiera iugoslava împreuna cu un grup de legionari. Arestat în satul Clopodia dupa trecerea frontierei române la 19 mai, este trimis sub paza severa la Bucuresti.
La 14 iunie 1940, dupa numeroase anchete în prezenta gen. Bengliu, a ministrului de interne Ghelmegeanu si a sefului Sigurantei, Nicki Stefanescu, este eliberat. Este momentul când initiaza operatiunea de rasturnare a dictaturii regale, culminând cu revolutia legionara din 3-6 septembrie 1940 si alungarea regelui Carol al II-lea de la conducerea tarii.

La 6 septembrie 1940 are loc întrunirea Forului Legionar care, prin cuvântul lui Corneliu Georgescu (unul dintre fondatorii Miscarii), îi încredinteaza conducerea Legiunii. Generatia harica a Românismului a stiut astfel sa-si aleaga Comandantul pe masura însusirilor ei: drept, cutezator, spirit aprig de luptator în numele credintei românesti-legionare, gata oricând pentru sacrificiul suprem.
La 14 septembrie 1940, Romania este proclamata prin decret regal de catre noul rege Mihai I Stat National-Legionar iar Horia Sima este numit vicepresedinte al Consiliului de Ministri. Forte adverse actioneaza insa din umbra iar la 21-23 ianuarie 1941 are loc lovitura de stat a gen. Antonescu împotriva Legiunii, sprijinit de armatele germane stationate în tara. Se ivesc astfel zorii altei prigoane împotriva camasilor verzi. Mii de legionari sunt arestati, altii, dupa un simulacru de proces, executati. Cei care reusesc sa se refugieze în Germania sunt internati în lagare: Rostock, Buchenwald, Dachau.

Dupa caderea Romaniei sub ocupatie sovietica la 23 August 1944, Horia Sima continua lupta anticomunista si formeaza un Guvern român în exil, la Viena (10 decembrie 1944), organizand totodata o Armata Nationala cu peste 12.000 de voluntari. In perioada martie-mai 1945, trupele Guvernului National Roman prezidat de Horia Sima actioneaza pe front impotriva Armatei Rosii pana la capitularea Germaniei si victoria sovieticilor aliati cu englezii si americanii.
Dupa încheierea razboiului se refugiaza în Italia, Franta si se stabileste în Spania. Preda la Universitatea din Barcelona si depune o munca uriasa în folosul Neamului obidit, atentionând în permanenta forurile internationale asupra tragediei poporului român. Se stinge din viata pe câmpul bataliei legionare la 25 mai 1993, dupa o activitate tenace, inegalabila, trainica.

6 comentarii:

  1. da,o figura controversata,sa speram ca istoria va face lumina si va pune in balanta faptele bune si rele a fiecaruia. ghizela

    RăspundețiȘtergere
  2. S-au vrut a fi salvatori din ghearele comunismului...Insa cand ucizi doar pentru ca asa te-a apucat,mai e cazul?...Nu prea cred.(Vb in cunostinta de cauza si imaginea e una destul de sangeroasa).(Alina)

    RăspundețiȘtergere
  3. Drumul spre iad este pavat cu intentii bune.

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut!
    Spui undeva ca: "trupele Guvernului National Roman prezidat de Horia Sima actioneaza pe front impotriva Armatei Rosii pana la capitularea Germaniei si victoria sovieticilor aliati cu englezii si americanii".
    Adica au luptat pana la ultima suflare de partea nazistilor?

    RăspundețiȘtergere
  5. este mai bine acum decit atunci?cel putin au avut curajul sa spuna un adevar care astazi este ascuns de legi false si in favoarea celor din asa zis-GUVERN DEMOCRAT-caci noi i-am ales.

    RăspundețiȘtergere