marți, 17 august 2010

Ceaiul verde - "Mai bine trei zile fara mancare, decat o zi fara ceai!"

"Mai bine trei zile fara mancare, decat o zi fara ceai!" Asta spun chinezii legat de cea mai consumata bautura din lume, bineinteles dupa apa.

Prima certificare a efectelor benefice ale ceaiului verde dateaza din anul 1211, cand calugarul Eisai a elogiat ceaiul verde in cartea “Mentinerea sanatatii prin ceai”.
Ceaiul verde este un tip de ceai obtinut din planta Camelia sinensis. Prin oprirea procesului natural de fermentatie acesta se diferentiaza de alte tipuri de ceai cum ar fi ceaiul oolong sau ceaiul negru care provin din aceeasi planta. Imediat dupa cules frunzele sunt trecute prin abur, uscate iar apoi rulate impiedicand procesul de fermentatie.
Ceaiul verde este apreciat din timpuri stravechi pentru proprietatile sale benefice. Devine din ce în ce mai clar pentru oricine că ceaiul verde are un spectru foarte larg de prevenire a bolilor.
Compozitia ceaiului verde este formata din uleiuri esentiale, teină, tannini catechici, aminoacizi, vitamina C, proteine, calciu, fluor si altele.
Toate aceste componente fac din ceaiul verde un excelent antioxidant, diuretic, stimulator cerebral, stimulator al proceselor de ardere a grăsimilor şi factor de protecţie anticancer. In randurile ce urmeaza voi scrie despre beneficiile acestui elixir mai pe larg:

Ceaiul verde si Cancerul
Ceaiul verde ajuta la reducerea riscului de a face cancer. Antioxidantii din ceaiul verde sunt de 100 de ori mai eficienti decat vitamina C si de 25 de ori mai buni decat vitamina E.
Ceaiul verde si Bolile de inima
Ceaiul verde ajuta la prevenirea bolilor de inima prin micsorarea nivelului de colesterol. Chiar si dupa un preinfarct, ajuta la recuperarea celulelor si la stoparea mortii acestora.
Ceaiul verde si Slabitul
Ceaiul verde te ajuta si sa slabesti. Acesta arde grasimile si aduce la normal rata metabolismului tau. Daca bei patru cani pe zi, te poate ajuta sa arzi pana la 70 de calorii pe zi.
Ceaiul verde si Pielea
Antioxidantii din ceaiul verde protejeaza pielea de efectul nociv al radicalilor liberi, care favorizeaza aparitia ridurilor si contribuie la procesul de imbatranire a pielii. De asemenea, ajuta la lupta impotriva cancerului de piele.
Ceaiul verde si Artitra
Ceaiul verde poate preveni si reduce riscul aparitiei artritei reumatoida. Acesta protejeaza cartilajele blocand enzimele care le distrug.
Ceaiul verde si Oasele
Ceaiul verde ajuta la pastrarea oaselor puternice prin continutul ridicat de fluorura care se afla in ceai.
Ceaiul verde si Colesterolul
Ceaiul verde ajuta la reducerea nivelului colesterolului. De asemenea, echilibreaza nivelul dintre colesterolul bun si cel rau, reducandu-l pe cel rau.
Ceaiul verde si Obezitatea

Ceaiul verde previne obezitatea prin stoparea trecerii glucozei in celulele de grasime. Daca vrei un stil de viata sanatos, fa miscare si bea ceai verde regulat, astfel sansele scad sa devii obez.
Ceaiul verde si Diabetul
Ceaiul verde imbunatateste metabolismul lipidelor si glucidelor, previne marirea nivelului de zahar din sange, echilibreaza metabolismul.
Ceaiul verde si Alzheimer
Ceaiul verde te ajuta sa ai o memorie mai buna. Cu toate ca nu exista leac pentru Alzheimer, ceaiul verde ajuta la incetinirea procesului de reducere a aceticolina din creier, care duce la Alzheimer.
Ceaiul verde si Parkinson
Antioxidantii din ceaiul verde previn distrugerea celulelor din creier care duce la Parkinson. Cei care beau ceai verde au mai multe sanse ca boala sa nu evolueze.
Ceaiul verde si Bolile de ficat
Ceaiul verde ajuta la distrugerea radicalilor liberi din ficat.
Ceaiul verde si Hipertensiunea arteriala controlata de ceaiul verde
Afectiune cu un mare impact asupra sistemului vascular, hipertensiunea arteriala este tinuta sub control de ceaiul verde.
Angiotensin II este un compus chimic ce se numara printre cauzele hipertensiunii arteriale.
Ceaiul verde suprima producerea compusului angiotensin II, consumul regulat de ceai verde ducand la scaderea considerabila a hipertensiunii.

Daca bei ceai verde te va ajuta sa iti mentii tensiunea arteriala la normal prin tinerea in frau a angiotensinei, care duce la marirea tensiunii arteriale.
Ceaiul verde si Toxiinfectia alimentara
Catechina din ceiul verde omoara bacteria care cauzeaza toxiinfectia alimentara si distruge toximele produse de acesta bacterie.
Ceaiul verde si Nivelul zaharului din sange
Nivelul zaharului din sange tinde sa se mareasca pe parcurs ce imbatranim, inca polifenolul din ceaiul verde ajuta la miscorarea nivelului si la mentinerea lui la normal.
Ceaiul verde si Sistemul imunitar
Polifenolii si flavonoizii din ceaiul verde te ajuta sa ai un sistem imunitar puternic, facand organismul mai puternic in fata infectiilor.
Ceaiul verde si Raceala si gripa
Ceaiul verde te ajuta sa nu racesti sau sa contactezi gripa. Vitamin C din ceai ajuta si la tratarea racelei si gripei daca deja te-ai imbolnavit.
Ceaiul verde si Astmul
Teofilina din ceaiul verde relaxeaza muschii care sustin tubul bronsic reducand astfel severitatea astmului.
Ceaiul verde si Infectiile din ureche
Daca ai vreo infectie in ureche, incearca intai sa o tratezi cu ceai verde. Inmoaie un betisor de urechi in ceai verde si curata urechea infectata cu acesta.
Ceaiul verde si Herpesul
Ceaiul verde ajuta ca tratamentele pentru herpes sa fie mai eficiente. Prima data pune pe herpes o compresa cu ceai verde, lasa locul sa se usuce si abia apoi aplica crema de tratament.
Ceaiul verde si Dintii
Ceaiul verde distruge bacteriile si virusii care cauzeaza aparitia infectiilor dentare si incetineste producerea de bacterii care te va face sa ai o respiratie mai proaspata.

Ceaiul verde si Stresul
L-teanina, care este un fel de amino acid din ceaiul verde, ajuta la reducerea stresului si a anxietatii.
Ceaiul verde si Alergiile
Daca ai vreun fel de alergie, bea ceai verde si va calma alergiile.
Ceaiul verde si HIV
Doctorii din Japonia au descoperit ca EGCG (Epigallocatechin Gallate) din Ceaiul verde poate stopa virusul HIV de a afecta celulele sanatoase. Ceea ce inseamna ca ceaiul verde poate stopa raspandirea virusului HIV.
Ceaiul prelungeste viata si mentine sanatatea celui care il consuma. Cea mai importanta descoperire este ca ceaiul verde opreste dezvoltarea celulelor nedorite in organism.
"Tinerete fara batranete si viata fara de moarte"
Oxigenul are si el o latura negativa: oxigenul activ este problematic, pentru ca se poate combina cu orice substanta din corp pe care o oxideaza ii distruge membranele celulare si ADN-ul. Pe langa acestea, oxideaza si lipidele. Toate duc la boli grave, ajungandu-se chiar la cancer.
Ceaiul verde contine substante active care sunt antioxidanti puternici, ducand la diminuarea efectelor negative ale oxigenului activ.
Adio virusi
Datorita compusilor sai, ceaiul verde are un efect puternic asupra virusului gripal, eliminandu-l din corp. Ceaiul verde baut regulat imbunatateste starea bolnavilor de HIV.
Energia de zi cu zi
Un bun inlocuitor al cafelei, ceaiul verde contine cafeina, substanta care, in cantitati rezonabile, stimuleaza fiecare organ din corp, avand efect asupra sistemului nervos, inimii si ficatului.
Esti obosita? O ceasca de ceai verde iti limpezeste mintea dimineata sau dupa o noapte nedormita. Prin continutul sau echilibrat de cafeina, ceaiul verde stimuleaza sistemul muscular. Prin urmare, o ceasca de ceai verde in timpul zilei binevenita.
Cum se consuma
Este bine sa se bea cel putin o ceasca de ceai la fiecare masa. Se prepara ca infuzie, calculand cate o lingurita pentru fiecare persoana, plus inca una separat. Apa fierbinte se toarna peste ceai si se acopera pentru 5-7 minute. Se pot bea 5, pana la 10 cesti pe zi. Alege frunzele de ceai intregi sau maruntite, mai bune decat varianta la plic.

Bine de stiut!
Este de preferat sa nu bei ceai verde cu doua ore inainte de culcare.
Nu se recomanda consumul in timpul sarcinii si alaptarii.
Se poate consuma in toate situatiile care presupun un stres prelungit.
Nu uita de regulile unei alimentatii echilibrate si consuma cat mai multe legume si fructe pe zi.

2 comentarii:

  1. bine te-am gasit,mi-a fost dor de bloguletul tau,esti la fel de activ! ghizela

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine ai venit! Sper ca raman tot asa de activ:D.

    RăspundețiȘtergere