„Pentru a lichida popoarele, se începe prin a le altera, prin a le şterge memoria. Le distrugi cărţile, cultura, istoria şi altcineva le scrie alte cărţi, le dă o altă cultură, le inventează o nouă istorie. Între timp poporul începe să uite ceea ce este şi ceea ce a fost, iar cei din jur îl vor uita şi mai repede; limba nu va mai fi decât un simplu element de folclor care, mai devreme sau mai târziu, va muri de moarte naturală.” Renastem din resturi aruncate in istorie...
joi, 26 august 2010
Arta de a amesteca ceaiuri
Un amestec de ceaiuri medicinale este o combinatie de culori, de diverse texturi, cu arome contrastante sau complementare, toate acestea cu scopul de a crea o cand extraordinara de ceai. Cu putina creativitate si prin experiemnte repetate, puteti sa va creati propriul dumneavoastra amestesc care sa va rasplateasca eforturile.
Inainte de a incepe sa amestecati plantele, trebuie sa stiti care este gustul individual al fiecareia dintre ele. Incepeti prin a face ceaiuri cu o singura planta, pentru a va acomoda cu gustul. In timpul acestui proces este foarte important ca ceaiurile obtinute sa le gustati fara a adauga zahar sau alti indulcitori.
Intotdeauna sa incepeti cu cantitati egale de plante (cu exceptia lavandei, iasomiei si a altor plante asemanatoare care vor acoperi aroma intregii infuzii daca le utilizati in exces). Ar fi foarte util sa folositi un jurnal in care sa treceti toate combinatiile de plante, precum si procentele din fiecare planta. O parte a acestei arte este gasirea plantelor care imbunatatesc gustul total sau care sunt complementare, obtinand astfel o infuzie pe placul dumneavoastra. Pentru unii, infuziile de plante pot fi degustate la fel ca si vinurile scumpe.
Iata o lista cu cele mai populare plante pe care le puteti folosi pentru inceput.
Florale - lavanda, iasomie, petale de trandafir, musetel, crizantema
Citrice - iarba de limon, lemon verbena, portocala, lamaie
Mirodenii - scortisoara, usturoi, ghimbir.
Dulciuri - fructe, stevia, anason, fenicul
Lemnoase - salvie, rozmarin, cimbru, maghiran
Menta - ulei de menta, menta creata, isop
Ceaiurile de plante pot sa ofere beneficii aditionale pentru sanatate sau nutritie. Desi scopul articolului este de a discuta despre amestecurile de plante, totusi o atentie deosebita trebuie acordata si calitatilor vindecatoare ale acestora.
Menta are un efect calmant si ajuta digestia. Lavanda este de asemenea un calmant, util in combaterea stresului si a migrenelor. Hibiscus si iarba de limon au un continut foarte ridicat de vitamina C. Musetelul este relaxant si ajuta la combaterea insomniilor. Rozmarinul este bun impotriva anxietatii, depresiei si tensiunii nervoase.
Plantele medicinale pot fi combinate doar cu scopul de a obtine o anumita aroma la final (sau o anumita combinatie de arome). Dar de asemenea pot fi avut in vedere si calitatile terapeutice.
Iata cateva idei care va pot ajuta sa incepeti a realiza propriile combinatii de plante:
- Ice tea obtinut din combinatia mentei cu miere de albine
- Lavanda cu iarba de limon (lemongrass)
- Hibiscus, lamaie si coaja de portocala
- Coaja de portocala, scortisoara, usturoi, ghimbir (ginger)
- Rozmarin si fenicul
Deci, fiti creativi si dati un nume amestecului inventat de dumneavoastra. Apoi puteti impachetati amestecul in diverse tipuri de pungi sau sa-l stocati in cutii de ceai.
Va doresc distractie !
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
uti non abuti!ghizela
RăspundețiȘtergereCorect, abuzul nu este niciodata folositor corpului nostru.
RăspundețiȘtergereDorim ca-n aceasta noua ceainarie sa descoperiti “ Taramul de basm si de poveste /Din lumi indepartate sub cerul impietrit”, sa savurati in tihna si plini de bucurie o canuta de “chai”, sau un suc natural care este preparat ‘al instante’, o ceasca de ‘coffea arabica’ proaspat rasnita.
RăspundețiȘtergere“ Din lutul negru si din bucati de stele,/Crea-va mana voastra-n roata invartita /Un ceainic, o cescuta o dulce mangaiere,Iar florile de ghiata privind la toate cele “; Veti afla ,alaturi si impreuna cu noi, tainele olaritului, incet, cu rabdare secretele se vor deschide la roata olarului, vom modela piese de sah, figurine sau vom da frau liber imaginatiei.
Majoritatea mobilierului este “ hand-made”, de asemenea dorim ca linguritele si alte accesorii sa fie facute din lemn “ Spalat in Soare si-n aspre suferinte” .De asemenea, avem si alte proiecte “ hand-made” vino sa le cunosti, sa participi si astfel, impreuna, vom deveni mici artizani.
Speram cat de curand teatrul veni-va-n inimile noastre, iar proiectiile de film, daca nu in fiecare seara , de doua ori pe saptamana minim garantat .
Vom asculta impreuna, la soba arzatoare, fantastice povesti, iar muzica linistita ne va purta spre “ Lumi necunoscute de zane doar stiute /Spre tarmuri sfartecate din Marele Abis “ .
Haiku
RăspundețiȘtergereArome de ceai
Pictează anotimpuri
Pe fruntea vremii.
CEAI DE ASTRU
RăspundețiȘtergereLuna plină-i o tipsie pe care-ţi aşez în dar/
Mărţişorul meu de suflet prins de un mărgăritar,/
Poleit cu praf de stele şi-adus cu Carul Mare/
Tras de inorogi din basme,de la mare depărtare./
Mâni în zori de zi te scoală şi ia darul din fereastră,/
Prinde-l la o butonieră, floarea aşeaz-o-ntr-o glastră,/
Iar din ceaşca cât căuşul bea un ceai de lună nouă/
Aşteptându-mă pe mine s-aduc ceainicul cu rouă./
Şi-am să vin în faptul zilei cu un fir de iasomie,/
Ca să-mi spui că îţi sunt dragă viaţa-ntregă numai ţie,/
Şi-om pune la foc de suflet ceainicul cu rouă, albastru,/
Şi-om bea ceaiul cel mai tare, din scânteia unui astru.