luni, 28 martie 2011

"Problema jidaneasca"


Am fost în Maramureş, în Maramureşul care este leagănul descălecătorilor noştri, al moldovenilor – maramureşenii sunt străbunii lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, domnul Moldovei. Şi acolo, cu ocazia unui proces pe care l-am avut la Satu-Mare şi la care a asistat dl. prof. Cătuneanu, a venit un om bătrân cu plete albe şi a făcut mărturie în faţa instanţelor judecătoreşti, de cele ce că spun eu acum: „Noi, maramureşenii, suntem de viţă boierească şi am avut moşiile noastre şi munţii noştri. Până în 1847 eram stăpâni. La 1848, când eram copil, au venit cei dintâi jidani la noi în comună.”
Şi aici fac o paranteză. Eu nu întrebuinţez cuvântul de jidan pentru ca să insult pe cineva. Eu le spun jidani, pentru că aşa cred eu că se numesc ei şi de altfel – mi se pare curios – este singura naţie care fuge de numele ei propriu, de numele pe care îl are.
Pentru mine, această populaţie, pe pământul tării mele – şi rog să mă creadă toată lumea – atunci când eu am conştiinţa fermă că o atacă şi că îşi caută loc pe propriul nostru teritoriu, pentru mine, vă rog să mă credeţi, s-a deschis o luptă pe viaţă şi pe moarte şi nu-mi arde să fac glume sau să insult pe cineva. Pentru mine este clar si precis: inteligentă sau neinteligentă, parazitară sau neparazitară, morală sau imorală, această populaţie este o populaţie duşmană aici pe pământul tării. Şi eu înţeleg să lupt împotriva ei cu toate mijloacele pe care mi le va pune la dispoziţie mintea, legea şi dreptul meu românesc.
Ei bine, d-lor. Şi-mi spunea bătrânul acela: „La noi, la 1848, au venit cei dintâi jidani, pe care părinţii noştri, văzându-i rupţi şi flămânzi, de milă i-au lăsat să stea la marginea moşiilor noastre. Astăzi, la 1930, noi am pierdut 60 din cei 62 munţi. Noi, românii, mai avem numai 2 munţi, iar restul de 60 de munţi sunt în stăpânirea jidanilor. Astăzi, noi ne-am retras şi stăm sărmani şi fără pâine la marginea moşiilor lor.”
Ei bine această situaţie din Maramureş se întinde şi în Bucovina; această situaţie se întinde şi în Moldova noastră unde bisericile se închid, unde altarele se dărâmă. Şi eu vă întreb pe dvs., pe toţi: ce se alege de o naţie căreia i se dărâmă altarele?
Comerţul nostru a îngenuncheat. La noi, în Bârladul străvechi, în Bârladul care exporta mărfuri în Polonia sub Ştefan cel Mare, şi exporta din Cetatea Albă până la Constantinopole şi Alexandria, la noi a mai rămas un singur comerciant român de manufactură.
Ei bine d-lor., nu se poate neglija această problemă şi nu se poate spune de nimeni că ea nu este problema dominantă a politicii României moderne. Cu noi se săvârşeşte exact acelaşi lucru care s-a săvârşit cu Pieile Roşii din America de Nord. Ne găsim în faţa unei invazii străine şi avem tot dreptul şi avem şi datoria să ne apărăm Patria. Pe mine nu mă interesează cine vine şi este – mi se pare lucru curios, ca atunci când veneau duşmanii cu arma să ne fure pământul nostru, noi încremeneam cu toţii în tranşee, cu arma în mână, iar astăzi când arma s-a schimbat în bani şi când aceştia sunt în stare cu banii lor să ne cumpere ţara, atunci nu mai este nimeni la noi care să protesteze?
Iată d-lor. cum se pune această problemă.
Dvs. ştiţi foarte bine că Pieile Roşii din America de Nord au dispărut încetul cu încetul în fata năvălirii anglo-saxone. Astăzi toată Europa îi deplânge şi îi regretă pentru că au fost oameni de treabă, dar se zice: „ce să facem, au fost alţii mai tari!”
D-lor, mă gândesc cu groază că la un moment dat, Europa va avea să ne plângă şi pe noi şi pe urmaşii noştri.
Iar în ce priveşte tinerimea noastră zbuciumată, care după cum v-am spus a fost răstignită pentru această idee, căci eu vin aici după doi ani de închisoare nedreaptă, ei bine, vă spun d-lor, ce doriţi dvs. să facă aceşti tineri, care au fost loviţi de toţi conducătorii de până acum? Doriţi să ne luăm într-o bună zi traista în băţ şi să plecăm în altă ţară, pe alte meleaguri, ca să ne câştigăm pâinea şi să găsim un refugiu de viată naţională liberă? Noi nu vă cerem prea mult. Nu vă cerem decât un singur lucru: să ne lăsaţi aici, pe acest pământ, sub binecuvântarea ciolanelor părinţilor noştri.
D-lor, îmi pare rău că în acest răspuns la Mesaj nu se vede absolut nimic pentru noi, nici măcar o licărire de speranţă şi nici o preocupare din partea conducătorilor acestei ţări asupra problemei expuse mai sus.
Corneliu Zelea Codreanu – Carticica sefului de cuib

16 comentarii:

  1. Chiar asa,de ce nu le place cuvantul jidan? ghizela

    RăspundețiȘtergere
  2. Probabil pentru duritatea consoanei "j-" care se afla in componenta cuvantului.Alina

    RăspundețiȘtergere
  3. Într-adevăr, s-a dovedit că lupta pe care și-a asumat-o a fost pe viață și pe moarte!
    Iar problema jidănească este la fel de actuală.
    Da, la fel ca și atunci, se poate spune că nici astăzi nu se poate neglija această problemă.
    Este adevărat că,și astăzi trebuie să ne luăm ”traista în băț” și să plecăm în altă țară ca să ne câștigăm pâinea, lucru dovedit statistic! D.

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa cum am mai spus, anul trecut unul dintre oficialii jidani a enumerat cateva tari "vandute" lor, printre ele se numara si Romania.

    RăspundețiȘtergere
  5. Și eu îl înțeleg, din ce în ce mai mult.
    De câte ori am fost vânduți așa ?
    Este extrem de greu de suportat faptul că, începând cu anul 1990, s-a ales praful de tot ce a reușit să realizeze acest popor cu sacrificii enorme până în anul 1989!
    Ne jertfim mereu pentru ceva durabil ?
    Unde se află comorile jertfei noastre? D.

    RăspundețiȘtergere
  6. Comorile jetflelor eroilor nostri sunt ingropate de catre ahtiatii de putere. Unul zideste si alti 10 darama...

    RăspundețiȘtergere
  7. Ghizela sau Aurelian,va rog frumos sa-mi scrieti si mie adresa blogului lui Dragos(l-am urmarit o vreme si ma gandesc sa revin). Alina

    RăspundețiȘtergere
  8. Scade populația României,conform datelor I.N.S.:
    D.

    http://www.mediasinfo.ro/institutul-national-de-statistica-scade-populatia-romaniei/2011/03/21/

    RăspundețiȘtergere
  9. Imi place mult această melodie - Ruga, versuri Corneliu Coposu, interpretrea este de exceptie.Dacă ai postat-o deja,Aurelian,îmi cer scuze, nu am apucat să parcurg încă tot materialul de pe blog, te-am descoperit doar de câteva zile.Mulțumesc pentru înțelegere. D.

    http://www.youtube.com/watch?v=aFv8wL1DvfA&feature=player_embedded

    RăspundețiȘtergere
  10. Scuze,linkul corect este acesta: D

    http://www.youtube.com/watch?v=aFv8wL1DvfA&feature=player_embedded

    RăspundețiȘtergere
  11. Numai somnul ce-mi dădea târcoale și basmul cu Făt-Frumos sunt de vină c-am postat linkul de două ori!Scuze!Vorba țăranului ardelean ( sunt tot mai puțini) ” no, amu nu-i baiu” ... D

    RăspundețiȘtergere
  12. Mihail Kogălniceanu despre jidani: D.

    http://destainuit.wordpress.com/2011/03/27/mihail-kogalniceanu/

    RăspundețiȘtergere
  13. http://fara-secrete.blogspot.com/ Acesta este blog-ul lui Dragos.
    Melodia este foarte frumoasa, nu am postat-o si nici macar nu o stiam. Merci
    Cele spuse de datre M. Kogalniceanu intaresc conceptia pe care o am fata de acest popor.

    RăspundețiȘtergere
  14. Mobilizatoare melodie! ...

    Noi suntem cei chemați să apărăm munții noștri cei frumoși:

    http://www.youtube.com/watch?v=qZb03mG2mbY&feature=related

    RăspundețiȘtergere
  15. Popii crestini fura ca si rabinii si evreii de rand.Acum fiecare cartier are o biserica .Ar trebui sa ne facem griji ca boala jidoveasca sa nu ne afecteze pe alte planuri si nu pe cel religios.Au grija babele care injura toata ziua si is smerite la biserica, sa prosteasca plozii ca sa aibe prosperitate crestinismul.Pe roman il preocupa sa numere sinagogile in loc sa caute magazine romanesti.Cumparati de la Kaufland si celelalte trenduri in continuare si o sa scapam de jidani la pastele cailor.

    RăspundețiȘtergere