vineri, 29 iunie 2012

Reguli simple de hrănire înțeleaptă

Oricine poate beneficia din aplicarea acestor reguli, dar persoanele care aspiră să trăiască viața ca pe o cale spirituală acorda atentie mare momentului hrănirii.

Modul în care ne hrănim este poate mai important decât ceea ce ingerăm.

Până şi hrana care de obicei provoacă dezechilibre poate fi digerată mulţumitor dacă se respectă anumite reguli legate de hrănire.

Dacă ingerăm alimente benefice într-o manieră eronată, digestia va fi afectată prin apariţia flatulenţei, a indigestiei şi formare de toxine în organism. Dacă însă se respectă anumite reguli de administrare a hranei şi se aleg alimente benefice organismului, digestia va fi optimă.

Regula ZERO
Actul hrănirii trebuie să înceapă în Inimă, să se petreacă în Inimă și să își petreacă aparentul sfârșit în Inimă (desigur este vorba de inima subtilă, nu de cea fizică).
Aceasta regula este fundalul oricăror trăiri pe Calea Inimii sau Abheda Tantra (tantra identității fundamentale dintre fiinta umană, lume și Dumnezeu).
……………………………………………………..

1. Mestecaţi hrana până când aceasta capătă o consistenţă semi-lichidă, înainte de a o înghiţi.

2. Nu mâncaţi privind televizorul, fiind antrenaţi într-o discuţie importantă sau citind.

3. Nu consumaţi băuturi reci chiar înainte de masă. Acestea vor slăbi focul digestiv.

4. Nu consumaţi cantităţi mari de lichide în timpul meselor, căci acestea, la rândul lor, slăbesc puterea de digestie. O jumătate de cană de apă la temperatura camerei reprezintă cantitatea medie permisă. Dacă felurile de mâncare consumate sunt uscate, acestea pot necesita un aport mai mare de lichid, pe când consumul de supe sau mâncăruri zemoase pot suprima complet necesitatea consumului de apă în timpul mesei.

5. Consumaţi pe cât posibil numai hrana preparată cu grijă, de fiinţe echilibrate. Energia emoţională a persoanei care găteşte se transferă asupra hranei. Evitaţi hrana preparată de cineva care manifestă resentimente.

6. Faceţi din actul hrănirii un mic ritual benefic. Acordaţi-vă o pauză, relaxaţi-vă şi spuneţi o scurtă rugăciune sau raportaţi-vă la un principiu benefic, înalt, înainte de a începe să mâncaţi.

7. După masă, relaxaţi-vă pentru scurt timp, pentru a permite digestiei să decurgă nestingherită.

8. Mâncaţi cu moderaţie, până când cca ¾ din capacitatea stomacului s-a umplut.

9. Lăsaţi să treacă cca trei ore între mesele succesive, pentru a beneficia de o digestie completă.

10. Digestia este mai intensă în perioada prânzului, când Soarele este la zenit. Ritmurile organismului reflectă ritmurile universale. De aceea, este cel mai bine să consumaţi masa ceas mai consistentă a zilei în perioada prânzului. Micul dejun şi cina trebuie să fie uşoare.

11. Toatele lichidele ingerate în timpul mesei este bine să fie la temperatura camerei sau ceva mai călduţe. Lichidele reci reduc focul digestiv şi afectează digestia. Acest efect este valabil nu doar în timpul meselor, ci în permanenţă.

12. Dacă veţi respecta intervalul de minim trei ore între mesele consecutive, veţi putea beneficia de trei – cinci mese pe zi. Numărul acestora, frecvenţa, tipul şi cantitatea de hrană ingerată se recomandă în funcţie de tipul constituţional (studiat si stabilit precis în medicina ayurvedica) şi de nivelul de echilibru al dosha-urilor.

Aida Șurubaru
Societatea Academică AdAnima
Iasi, 18.aprilie 2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu