sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Misterul lui Mesia

Controversa legata de publicarea postmortem a ceea ce respectatul rabin sephardic, Yitzchak Kaduri, sustinea ca fiind numele lui Mesia, incinge de mai multi ani, spiritele in Israel, in cercurile crestine si cabalistice din intreaga lume.

Povestea stimatului rabin incepe in Bagdad, orasul sau natal, si devine cunoscut in lumea intreaga nu numai ca unul dintre cei mai mari lideri religiosi ai Israelului, dar si datorita avertismentelor apocaliptice. Inainte de moartea sa (februarie 2006), Kaduri se presupune ca ar fi scris numele lui Mesia pe o bucata de hartie, cerand ca aceasta sa ramana sigilata un an dupa moartea sa.

Nota, scrisa in ebraica si semnata cu numele rabinului, spune: “In ceea ce priveste prescurtarea numelui lui Mesia, El va ridica oamenii si va demonstra ca legea si cuvantul sau sunt adevarate. Aceasta semnez in luna binecuvantarii.”
Propozitia in ebraica este compusa din sase cuvinte iar prima litera a fiecaruia dintre cele sase cuvinte formeaza numele ebraic Yehoshua sau Yeshua.

Insa lucrurile incep sa se complice cand fiul sau , rabinul David Kaduri, sustine ca aceasta nota ar fi un fals, desi confirma faptul ca in ultimii ani de viata, tatal sau vorbea aproape exclusiv despre Mesia, spunand adesea ca acesta va sosi curand .

“Este greu pentru multi oameni de bine din societate sa înteleaga persoana lui Mesia,” a scris Y.Kaduri înainte de a muri.”Conducerea si ordinea unui Mesia in carne si oase este dificil de acceptat pentru multi din tara. Ca lider, Mesia nu va detine nicio functie de stat dar va fi printre oameni si va folosi media ca sa comunice. Domnia lui va fi pura si fara dorinte personale sau politice. In timpul dominionului sau, doar dreptatea si adevarul vor stapani.”

Aviel Schneider, autorul articolului din publicatia Israel Today, spunea ca la vremea respectiva reactia mondiala la stirea despre nota lui Kaduri a fost “o nebunie” si ca in intrega sa cariera nu a mai primit atatea emailuri si telefoane din intrega lume. El spune chiar ca a fost somat de organizatia yeshiva a rabinului, sa nu publice stirea, sustinand ca este “imposibil” ca nota sa fie scrisa cu adevarat de Kaduri.

Controversele si speculatiile continua chiar si acum, iar profetia rabinului cum ca : “Mesia va fi recunoscut si ar aparea in Israel dupa moartea primului-ministru Ariel Sharon”, suscita imaginatia multora. Acesta sa fie oare motivul tinerii in viata a fostului prim-ministru?... Doar timpul va confirma, sau nu, aceasta presupusa profetie... si timpul este aproape.

2 comentarii: