„Pentru a lichida popoarele, se începe prin a le altera, prin a le şterge memoria. Le distrugi cărţile, cultura, istoria şi altcineva le scrie alte cărţi, le dă o altă cultură, le inventează o nouă istorie. Între timp poporul începe să uite ceea ce este şi ceea ce a fost, iar cei din jur îl vor uita şi mai repede; limba nu va mai fi decât un simplu element de folclor care, mai devreme sau mai târziu, va muri de moarte naturală.” Renastem din resturi aruncate in istorie...
joi, 17 februarie 2011
Stand de vorba cu Octavian Paler...
D-le Paler, ce ne puteti spune despre defectele de vedere? “Stiu ca doi oameni pot privi acelasi lucru si pot vedea ceva total diferit.”
Ce va spune Noul Cod rutier? “Ca oamenii care sunt cinstiti cu ei insisi au intotdeauna prioritate in viata.”
Foarte interesant. De-a lungul existentei dumneavoastra,ce ati invatat despre drepturi? “Am invatat ca atunci cand sunt suparat , am dreptul de a fi suparat,insa nu am dreptul sa fiu si rau. “
Ce parere aveti despre reactia romanilor in ceea ce priveste situatia politica actuala? “Stiu ca poti continua mult timp dupa ce ai spus ca nu mai poti. “
Mai am o intrebare pentru dumneavoasta. Avand in vedere faptul ca societatea contemporana sta sub semnul promovarii pseudoartistilor,va simtiti oarecum dat la o parte? Va voi spune un singur lucru : “Un om care traieste in spiritul valorilor ce sprijina viata, nu va incerca sa dovedeasca nimic; nici sfintenia,nici bunatatea, nici puterea sa. De aceea oamenii de acest calibru traiesc mai degraba in izolare, dar atunci cand cerem exprimarea iubirii, s-ar putea sa-I intalnim,iar intalnirea cu ei ne poate schimba viata.”
Am inteles. Totusi,va propun sa patrundem pret de cateva clipe si in sfera iubirii. D-le Paler, cum ati defini dragostea? “Dragostea este o lupta intre doua suflete si intre doua trupuri in care uneori nu e niciun invingator,alteori nu e niciun invins.”
Ati fost indragostit? “Cine are capacitatea de a se indragosti, poate avea mereu incredere in iubire si in valoarea omului de care s-a indragostit.(…)Ma doare tot ce iubesc acum,pentru ca presimt in orice frumusete sfarsitul,dar poate ca asa arata adevarata iubire. “Bucura-te de acest dar vremelnic”,striga o voce din mine. “
Si acum,catre final,ne puteti spune ca va dezamageste cel mai tare? Faptul ca “traim cu o frenezie o flecareala continua,multumiti ca avem ce barfi,fara se ne pese ca tara in care locuim ar putea fi parasita de istorie.”
Un sfat pentru romani? “Sa avem mai putin umor,amintindu-ne ca filosofia noastra nationala,intemeiata pe ideea ca “bietul om” e “supt vremii”,a fost formulata de un om caruia i s-a taiat capul.”
Va multumesc pentru interviul acordat!
Acesta "interviu" cu cel ce a fost Octavian Paler a fost realizat de catre o persoana ce a dorit sa nu-i fac cunoscut numele, dar imi voi calca putin peste cuvantul dat si va voi spune ca aceasta persoana este o prietena a noastra, a tuturor ce viziteaza acest blog. O felicit pe aceasta cale pentru extraordinara idee.
Scurta biografie
Octavian Paler(2 iulie 1926 – 7 mai 2007) a fost un scriitor, jurnalist, filozof, editorialist şi om politic român. S-a născut la 2 iulie 1926, în comuna Lisa, judeţul Braşov, fiul Anei și al lui Alexandru Paler.
A absolvit clasele primare la scoala din sat , apoi va urma, ca bursier, Liceul “Spiru Haret” din Bucureşti (1937-1944). În vara anului 1944,cu o saptămână înaintea încheierii cursurilor clasei a VII-a de liceu, are o altercaţie cu George Şerban-directorul şcolii ,care era chiar unchiul său (fratele mamei), şi este obligat să părăsească şcoala, mutându-se la Liceul Radu Negru din Fagaras (actualul Colegiul Naţional “Radu Negru” Făgăraş ), pentru a urma, în anul şcolar 1944-1945, ultima clasă de liceu, clasa a VIII-a ,secţia literară. Aici s-a remarcat ,mai ales la obiectele filosofie, latina. La terminarea ultimei clase de liceu, o clasă cu 44 elevi, a fost declarat Promovat cu laudă. Termină liceul din Făgăraş în anul 1945 susţinând examenul de bacalaureat la Sibiu.
Este, concomitent, student la Facultatea de Litere şi Filosofie, respectiv Facultatea de Drept din Bucureşti (1945-1949).După absolvire, e recomandat de Tudor Vianu pentru a rămâne asistent la Catedra de Estetică, însă declină propunerea şi se angajează la Radiodifuziune fiind intre 1965 si 1970 vicepresedinte al Comitetului de Radiodifuziune şi Televiziune. Are un fiu care a absolvit cursurile universitare în 1974.
Aici va fi corespondent special, apoi radactor-şef adjunct la redacţia cultură. Este corespondent Agerpres la Roma, câteva luni, la sfârşitul anului 1964, iar în următorii ani director general al Televiziunii Române (1965-1968), director general adjunct la Radio (1968-1970), redactor-şef la România liberă(1970-1983).
Demis în 1983 din motive politice, se va pensiona medical în acelaşi an, reintrând în “arenă” odată cu Revoluţia din 1989, când devine director onorific al ziarului România Liberă. Ulterior s-a aflat în aceeaşi postură la Cotidianul.
Activitatea literară:
Scriitorul a debutat publicistic în 1958, cu versuri în Luceafărul cu poezia Ulciorul, iar editorial, abia în 1970, cu volumul de poezii Umbra cuvintelor. Urmează , pe linia jurnalelor de călătorie sau pe cea a literaturii parabolice, volumele care i-au dimensionat statura de important autor contemporan : Drumuri prin memorie (Egipt-Grecia, 1972, Italia, 1974; ediţia a III-a, Polirom, 2009) , Mitologii subiective(1975 ediţia a III-a, Polirom, 2008) , Apărarea lui Galilei (1978 ; Premiul Academiei Române) , Scrisori imaginare (1979), Caminante(1980 ; Premiul Uniunii Scriitorilor), Viaţa pe un peron (1981) , Polemici cordiale (1983; ediţia a II-a Polirom, 2008) , Un om norocos(1984; ediţia a II-a Polirom, 2008), Un muzeu în labirint (1986), Viaţa ca o coridă (1987; ediţia a II-a Polirom, 2009), Don Quijote în Est (1993), Vremea întrebărilor (1995), Aventuri solitare (1996; ediţia a II-a Polirom, 2008), Deșertul pentru totdeauna(2001), Autoportret într-o oglindă spartă (2004), Calomnii mitologice (2007) .
În 2005 a primit Premiul Opera Omnia al Uniunii Scriitorilor.
Octavian Paler a încetat din viaţă pe 7 mai 2007, la București, în urma unui stop cardio-respirator. În același an, după dispariţia scriitorului, au apărut volumul Convorbiri cu Octavian Paler (Editura Corint, București) de Daniel Cristea- Enache, și Calomnii mitologice : fărâme din conferinţe nerostite (Editura Historia, București).
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Cred ca per total a iesit foarte frumos,si asta i se datoreaza maestrului O.Paler.
RăspundețiȘtergereP.S. Multumesc pentru tot (inclusiv pentru dupa-amiaza asta reusita).Alina
da,l-am cunoscut...ghizela
RăspundețiȘtergereNu sunt eu celui caruia trebuie sa-i multumesti, ci tie insuti ;) Dupa-amiaza reusita este meritul tau.
RăspundețiȘtergereNici nu-mi pot imagina cate lucruri ai putea invata de la un asemenea om...
Ba iti multumesc pentru ca si tu ti-ai adus aportul in chestia asta.Asa ca taci si nu mai vb tampenii!;))Alina
RăspundețiȘtergere