„Pentru a lichida popoarele, se începe prin a le altera, prin a le şterge memoria. Le distrugi cărţile, cultura, istoria şi altcineva le scrie alte cărţi, le dă o altă cultură, le inventează o nouă istorie. Între timp poporul începe să uite ceea ce este şi ceea ce a fost, iar cei din jur îl vor uita şi mai repede; limba nu va mai fi decât un simplu element de folclor care, mai devreme sau mai târziu, va muri de moarte naturală.” Renastem din resturi aruncate in istorie...
duminică, 28 august 2011
Stăpânirea Romană
Autor: Ionel Grama (R. Lumea Misterelor)
„Noi n-am avut nevoie
Să luăm adeverinţe
Că vieţuim acasă,
In patrie la noi,
Am fost şi vom rămîne
De-a pururi dacii liberi
Şi iubitori de pace,
Şi vrednici de război“. (Adrian Păunescu – Dacii liberi)
„Revista dvs. este promotoarea ideii că poporul român nu este descendent din romani, aceştia neavînd niciun fel de influenţe asupra evoluţiei dacilor şi a limbii române” (Bacău, semnătură indescifrabilă).
Trebuie să începem cu o precizare absolut necesară: noi susţinem şi am promovat ideea, care este demonstrată şi acceptată de foarte mulţi istorici, că poporul român nu s-a format din împreunarea femeilor dace cu ocupanţii romani, dar nu am afirmat şi nu o vom face că romanii nu au avut influenţe asupra teritoriilor ocupate, asupra locuitorilor acestora şi, într-o oarecare măsură, asupra limbii pe care o vorbim. Pe ce ne bazăm?
Imperiul roman a cotropit doar 14% din suprafaţa Daciei, cea mai mare parte a acesteia nefiind invadată de trupele care erau formate, aproape în totalitate, din asiatici, africani sau alte naţii, care nu ştiau limba latină şi foloseau doar nişte expresii cazone. Romanii au ocupat pămîntul Daciei în anul 106 d.H. şi au plecat în 271 d.H., cei 165 de ani cît au stat nefiind suficienţi pentru „a forma” un popor şi o limbă. In Ilyria, la sud de Dunăre pînă la Marea Adriatică, au venit în anul 168 î.H. şi au stat 644 de ani, pînă în 474 d.H., Macedonia a fost sub ocupaţie romană 541 de ani (146 î.H.-395 d.H.), Moesia 439 de ani (44 î.H.-395 d.H.), iar Pannonia 418 ani (10 î.H.-408 d.H.). Istoriile acestor zone nu consemnează că popoarele de acolo s-au format din romani şi băştinaşe, locuitorii acestor pămînturi vorbind în continuare limba străbună. In Malta, stăpînirea romană a durat 800 de ani, dar populaţia de aici nu vorbeşte nici azi limba latină. Cum se putea forma limba română, o limbă latină străveche, din graiurile pe care le vorbeau oştenii romani, cînd azi, în mileniul al treilea, locuitorii din nordul Italiei, din Toscana şi Lombardia nu se înţeleg cu cei din sud, din Calabria şi Sardinia? La noi, deşi Basarabia a fost 100 de ani sub ocupaţie rusească, Bucovina a stat 150 de ani sub dominaţie austriacă, totuşi un moldovean se înţelege perfect cu un oltean sau cu un muntean, iar ardelenii nu au uitat limba strămoşească şi se înţeleg foarte bine cu ceilalţi locuitori ai României, chiar dacă Ardealul a stat 1.000 de ani sub stăpînire ungară. Aşa cum am spus mai înainte, legiunile romane au ocupat doar 14% din suprafaţa Daciei, restul teritoriului, adică 86%, nefiind în niciun fel direct sub influenţa romană. Dacii liberi, cum au fost consemnaţi de istorie, nu au fost obligaţi să înveţe „limba romană” şi nimic nu i-ar fi putut face să se grăbească să-şi însuşească graiul celor care le-au distrus casele, le-au luat copiii şi i-au vîndut la Roma, le-au violat fetele şi nevestele şi le-au ucis conducătorii. Ei au vorbit în continuare limba strămoşească, o limbă latină mult mai veche decît „latina” vorbită de soldaţii imperiului. Iată doar cîteva argumente dintr-o lungă listă agreată de nenumăraţi istorici, care ne fac să susţinem ideea că „noi nu sîntem urmaşii Romei”, aşa cum corect a scris doctorul Napolean Săvescu.
Cît priveşte cealaltă insinuare din text, privitoare la „români” şi „romi”, vă recomandăm să studiaţi cu atenţie trecutul românilor şi pe cel al ţiganilor, acesta este numele corect, străvechi, această etnie avînd, la rîndul ei, o bogată şi frumoasă istorie proprie. Vă reţinem atenţia doar asupra faptului că, deşi locuiesc dintotdeauna printre români sau în mijlocul altor naţii, unde s-au stabilit, ţiganii vorbesc aceeaşi limbă de mii de ani, pe care nu şi-au schimbat-o, şi se înţeleg foarte bine între ei. Atunci de ce credeţi că ar fi renunţat dacii la limba lor în favoarea celei vorbite de nişte invadatori? Aşa-zisele confuzii care se fac uneori în presa străină şi nu numai, români egal romi, sînt dăunătoare tuturor, cei care le folosesc jignindu-i astfel, în mod intenţionat sau voalat, şi pe unii, şi pe ceilalţi, nici românii şi nici ţiganii nefiind, aşa cum se prezintă, cauzele tuturor relelor din lume. Trăim împreună de mult timp şi trebuie să ne respectăm reciproc.
P.S. Deşi am mai făcut această precizare şi cu alte ocazii, pentru liniştea celui (celei) care a trimis mesajul, nu am avut şi nu avem absolut nicio legătură cu dr. Napoleon Săvescu, cetăţean american, stabilit în SUA.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Mie mi se par a fi argumente extrem de logice...Alina
RăspundețiȘtergeresi pentru mine sunt extrem de logice, dar pentru majoritatea sunt de ne luat in seama :(
RăspundețiȘtergereNu este nimic de dovedit sau de documentat. Cei care ne neaga originea si drepturile cunosc foarte bine adevarul, dar nu le pasa de el. Nu este prima oara si nu va fi nici ultima cand dreptatea este calcata in picioare. Problema este ca cu cat adevarul este mai murdarit, cu atat si noi oamenii devenim mai obisnuiti cu relele si in rele, iar raul ne impresoara, grabindu-ne sfrsitul tuturor. Cand faci un rau nu dai numai in cel caruia ii faci raul dai si in tine, la fel si cu binele (nu ma refer aici la cei a caror existenta are la baza mila).
RăspundețiȘtergere