De ce afirmăm că medicina holistica zalmoxiană este patrimoniu cultural al românilor ?
Raspunsul îl găsim în însăşi definitia culturii (după DEX) şi anume:
Cultura reprezinta totalitatea valorilor materiale şi spirituale create de omenire şi a instituţiilor necesare pentru comunicarea acestor valori. Faptul de a poseda cunoştinţe variate în diverse domenii (în cazul nostru –sănătatea n.a); totalitatea acestor cunoştinţe; nivel (ridicat) de dezvoltare intelectuală la care ajunge cineva.
După cum cunoaştem cu toţii, Zalmoxis este principalul zeu al geto dacilor, amintit în repetate rânduri în literatura antică, începând cu Herodot, Platon, până târziu de către istoricii bizantini. Este celebru citatul din Operele lui Platon : «Regele nostru Zalmoxis, care este si zeu ne învată că după cum nu trebuie să îngrijim ochii fără să ţinem seama de cap şi nici capul nu poate fi îngrijit neţinând seama de corp, tot astfel trebuie să-i dăm îngrijire trupului dimpreună cu sufletul şi iata pentru ce medicii greci nu se pricep la cele mai multe boli, pentru că ei nu cunosc întregul ce-l au de îngrijit ! » (Dialogul Carmides)
Prin urmare, printre atribuţiile lui Zalmoxis se înscriu şi cele de vindecător al întregului (organism) adică holistic! Acest concept se adresează vindecării cauzei bolii care a produs-o si nu simptomelor şi totodată ţine seama de întregul organism, neuitand sa trateze si partea psihică, adică cea a sufletului.
Toate cunostintele privind medicina zalmoxiană erau detinute de cercurile de initiati de la care au trecut cu timpul in popor, astfel incat in fiecare sat exista unul sau mai multi cunoscatori ai ierburilor vindecatoare (în satele de munte mai exista si azi asemenea tamaduitori).
Este demn de mentionat Dictionarul plantelor medicinale cu nume dacice, respectiv traducerea in limba Latina, realizat de medicul Dioscoride, cel care l-a insotit pe Imparatul Traian in expeditiile din Dacia, dovada ca la acea vreme exista o indelungata practica si experienta vindecatoare pe aceste meleaguri.
Atat medicina autohtona daca, cat si cea extrem orientală, decriu si sustin într-o primă etapă imbolnavirea sufletului, adica o tulburare in planul corpului nostru eteric, energetic, cel care raspunde de pildă de instalarea starii de rau prin deochi, adica prin exercitarea unei forte energetice puternice asupra unui ins (de cele mai multe ori copii, cu o mai mica putere de aparare), la care medicina alopată modernă nu poate da explicatii.
Cercetările moderne totuşi confirmă faptul că in primul rând se tulbură psihicul de pildă in stress, boala secolului generata de suprasolicitare si insatisfactii pe diferite planuri (social, familiar, financiar, discordante religioase in cazul casatoriilor realizate intre membrii a doua religii diferite, etc).
Ce inseamna corp energetic?
Tot ceea ce este viu poseda si este animat de energie (denumita forţa Qi), forta energetica vitala responsabilă de activitate vitala fizică şi cerebrală..
Medicina holistica porneste de la acest principiu si incearca prin toate mijloacele sa intareasca energia vitala, astfel incat, dupa declansarea bolii, sa aduca organismul intr-o stare de echilibru cat mai apropiata de normalitate, adică de starea de dinaintea imbolnăvirii. Acest lucru se poate realiza prin metode de tratament naturale, energetice, informationale, lipsite de toxicitatea si efectele secundare pe care le au medicamentele chimice, folosite de medicina clasica.
O abordare holistica presupune ca exista o forta vitala in fiecare pacient si ca aceasta este singura capabila sa determine cauza bolii si modalitatea de restabilire a echilibrului.
Un medic sau un terapeut specializat in medicina holistica stie sa recunoasca simptomele fortei vitale diminuate, iar remediile sale terapeutice nu sunt indreptate spre contracararea unui efect, ci pentru a stimula energia Qi, forţa capabilă de a restabili (reabilita) starea de sanatate a intregului organism. Forta vitala, odata trezita, elimina boala; pacientul trebuie doar sa aiba rabdare si sa actioneze in aceeasi directie cu aceasta forta. Practic, trebuie sa aiba incredere in inteligenta acestei forte care lucrează in intimitatea organismului, in nevăzut, adică la nivel inframicroscopic.
Nu întamplator prima întrebare care trebuie adresata pacientului este: Vrei să te vindeci? Este o întrebare retorica de altfel care are rolul de a-l face pe bolnav co-participant la vindecare, si totodata constient de puterea vointei sale. Toate procesele bio-fizico-chimice sunt controlate perfect de forta vitala care este stimulată psihic de puterea subconstientului bolnavului. Boala apare pentru că noi împiedicam energia vitală să actioneze asa cum ar trebui, şi de multe ori, inconstient, din necunoastere sau lipsă de voinţă de a renunţa la vicii, ne împotrivim ei. (Ultramoden se discuta despre Psihologia Transpersonala (PT) stiinţa care extinde cercetarea psihologica a persoanei pâna la dimensiunea spirituala a existentei, punând accent pe studiul starilor si proceselor prin care oamenii pot experimenta legaturi profunde cu interiorul Fiintei (Sinele), depasind constiinta Eului).
Conform medicinii holistice, pacientul trebuie înteles şi tratat în funcţie de un ansamblu de factori: fizici, emotionali, sociali, spirituali si economici. Tratamentul holistic înseamna să vindeci concomitent trupul si sufletul, prin toate mijloacele. De aceea, cand se doreste tratarea unei afectiuni, trebuie sa se tina cont de toate aspectele din viata bolnavului, inclusiv de emotiile cu care ne confruntam. Mania, stresul sau tristetea sunt sentimente care consuma energia organismului si scad dramatic numarul globulelor albe, influentand negativ imunitatea. De asemenea, este important si cum ne odihnim. Imunitatea creste daca-i dam organismului suficient timp de refacere, prin activitati relaxante si somn odihnitor.
Este important sa petrecem cat mai mult timp recreativ in mijlocul naturii!
Dumnezeu i-a asezat pe protoparinti in gradina raiului, nu intr-o urbe poluata! Acolo avem noi specia umana experienta multimilenară! De acolo au cules stramosii nostri remediile pentru bolile care erau mai putine la numar decat cele de azi generate de complexitatea vietii moderne!
Este important sa respectam si ritmurile circadiene. Este indicat sa dormim intre orele 22 si 06. Noaptea, cand toate fiintele vii cu exceptia pradatorilor nocturni isi refac energia, este planificata pentru refacere. În acest interval de pilda, ficatul suprnumit laboratorul organismului, “curaţă” adica detoxifică mai eficient sangele si isi regenereaza celulele.
Respiratia este o alta componenta de importanta majora in medicina holistica. In reglarea imunitatii, plamanii joaca un rol esential. O respiratie corecta, profunda (toracica si abdominala) inseamna o mai buna oxigenare a celulelor. Multe boli sunt determinate de slaba oxigenare celulara, aceasta favorizand cresterea nivelului de radicali acizi – un mediu care imbatraneste prematur organismul.
Alimentatia este cea mai importanta componenta de care trebuie sa tinem cont, atunci cand este vorba de sanatate. Perioadele de post, ori regimurile speciale pentru lehuze, galbenare (hepatita) diabet sunt recomandari care insoteau (si insoţesc) fiecare tratament. Este important sa respectam inapetenta in timpul bolii, pentru a nu suprasolicita in scopul digestiei energia destinata vindecarii.
Care erau metodele practicate de geto-daci?
Terapiile holistice antice, strămoşeşti recunoscute ca valabile si azi sunt : fitoterapia, apiterapia, aromaterapia, gemoterapia ( mestecau mugurii de mesteacan, pin) , dietoterapia, atingerea (terapia prin atingere!), bioenergia, , masajul, crestăturile în punctele energetice, biometeorologia, helioterapia, talasoterapia(pentru cei care traiau aproape de mare), psihoterapia, optimizarea, umorul, (terapia prin râs – spun psihologii contemporani nouă), meloterapia, terapia prin culoare, mişcarea (dansul popular) dansul therapeutic (căluşul) sacroterapia.
Actualmente, alaturi de acestea, acupunctura, presopunctura si in mod special homeopatia, care este una dintre cele mai importante metode holistice de restabilire a sanatatii, sunt metode care astăzi intregesc lista lor. Sigur, mai sunt si altele ca: balneologia, tratamente cu namol, reflexoterapia, fizioterapia cristaloterapia shiatsu etc. Fiecare dintre acestea ajuta in procesul therapeutic, de vindecare de regasire a homeostaziei, a funcţionalitaţii normale a organismului. Ele trebuiesc conduse si supravegheate de specialisti, de oameni care au studiat aceste forme de terapie.
Substantele biologic active continute in plantele care cresc din solul bogat in anumite substante minerale specifice, influientate atât de structura subsolului cât si de actiunea astrelor care stralucesc nopţile deasupra acestui teritoriu situat la jumătatea distanţei intre Polul Nord si Ecuator, au proprietati vindecătoare deosebite.
Fitoterapia este una din cele mai vechi metode practicate de om, fiind şi cea mai la îndemână.
Atingerea, mângâierea locului dureros al copilului de mâna mamei, veche de când lumea, este una din metodele moderne la care apelează psihologii (terapia prin atingere).
Culorile verde si albastra, culori neutre, culorile padurilor noastre si a cerului senin, ambele intalnite pe tot teritoriul tarii asezata pe paralela 45, sunt culori vindecatoare pentru multe afectiuni cronice . (Culorile au o mare influenta asupra psihicului uman. Fiecare culoare are un rol bine stabilit asupra omului: verdele linisteste si este un calmant excelent pentru organism, in vreme ce rosul incita, este excitant, creste tensiunea arteială! este hipertensor Medicina traditionala indiana, Ayurveda, foloseste si ea de mii de ani aplicarea culorilor pentru reenergizarea si armonizarea organismului).
Sunetele muzicale rezultate din rostirea incantatorie a unor formule ritualice de vindecare, dar si sunetele nascute din adierea vântului printre ramurile arborilor ce strajuiesc si azi ca şi in vechime lacasele de cult – mânastirile primele promovatoare si pastratoare a metodelor terapeutice antice, au devenit ceea ce numim meloterapie (Azi stim ca tot ceea ce este viu reactionează la o muzica. La cea armonioasă, frumoasa, plantele reactioneaza pozitiv: infloresc, se dezvolta mai repede si in deplinatatea lor. La o muzica stresanta plantele se ofilesc si mor. Animalele sunt si ele sensibile la muzică. S-a constatat ca vacile dau mai mult lapte daca ascultă muzică terapeutică cum ar fi Mozart ori “Anotimpurile” lui Vivaldi).
Este mai usor sa previi decât să tratezi!
Acest dicton antic cunoscut isi pastreaza si azi valabilitatea. Daca ne odihnim bine, respiram corect aer proaspat, nu ne mâniem si nu păstrăm ranchiună, nu ne expunem abuzurilor de orice natura si mai mult decat toate daca alimentatia este echilibrata, adaptata calitativ si cantitativ, ne putem considera sănatoşi în proportie de 90%.
Cunostintele actuale privind metabolismul confirma faptul ca este esential sa consumam fructe si legume proaspete, bogate in vitamine, care stimuleaza imunitatea, cum ar fi vitaminele A, C, E, B1, B5, B6, B9 si B15. De asemenea, si mineralele sunt foarte importante pentru biochimia organismului: fara calciu, potasiu, magneziu, zinc, seleniu, crom, organele interne nu functioneaza corespunzator.
In perioada aceasta, a supremei comunicari ne bucuram si de cunostintele furnizate de alte culturi medicale de pe alte meridiane care s-au dezvoltat in paralel cum este cea chineza sau indiana, ayurvedica si constatam ca nu exista contradictii.
Iata de exemplu cum raspund la intrebarea:
Cum sa nu ne reîmbolnavim?
Conceptul antic zalmoxian, regasit si in medicina extrem orientală este valabil pentru orice boală adaptat zilelor noastre: dacă frigul sau umezeala ori erorile alimentare, intoxicarea involuntară cu tot felul de droguri inclusiv medicamente ori alcoolismul cronic sau fumatul au condus la boală, şi până se vindecă omul evită aceste agresiuni asupra corpului, dar după o vreme uită şi din nou se expune din neatenţie, lipsă de voinţă, sau forţat de împrejurări, se va reîmbolnăvi şi face o formă mai gravă decât prima dată.
Indemnul, povaţa demnă de urmat decurge si din Imnurile sacre – atribuite lui Pitagora (invătături de care iniţiaţii de aici nu erau străini:
„ Îngrijeşte-te de săsătatea trupului tău
Dar dă-i cu măsură băutura, mâncarea şi
Mişcarea
Şi numesc măsură ceea ce nicicând nu te va
Stânjeni”.
Pentru ca am subliniat deja sacroterapia, spre incheiere subliniez faptul ca, credinta în vindecare dar şi în divinitate, este esentiala pentru sanatatea noastra trupeasca si sufletească. Uneori omul se simte singur si abandonat in mijlocul rautaţii si grijilor.
Rugaciunea sub forma dialogului intim, sincer, profund, cu Divinitatea ori luata din cartile de rugaciuni, este foarte importantă şi azi ca în vremurile când era invocat Zalmoxis.
Seara, totodata este important ca in câteva minute, sa recapitulam ce am facut bine si ce am facut mai putin bine sau rau, adică să constientizăm actiunile noastre, încât să putem spune: “Doamne, ajuta-mă ca maine sa fiu mai bun, să răspândesc armonie şi pace si sa fac mai mult bine decat am facut azi!”.
În concluzie:
Consider că există o continuitate de necontestat in privinta metodelor terapeutice vechi, autohtone, asa cum exista in bogata noastra traditie privitoare la: limbă, port popular, obiceiuri de botez, nuntă, înmormantare, ritualuri agrare de fertilitate, şi de stimularea dragostei.
Dr. ELENA ARMENESCU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu