vineri, 11 februarie 2011

Ion Barbu

Poet (pe numele sau adevarat Dan Barbilian), s-a nascut la 15 Martie 1895 in Campulung Muscel. O parte din clasele primare le face in orasul natal, continuate la Damienesti (jud. Roman) si Stalpeni (jud. Muscel). Din 1906, studii liceale la Pitesti, Campulung si Bucuresti. Terminand studiile liceale, dupa luarea bacalaureatului in 1914, se inscrie la Facultatea de Stiinte din Bucuresti de unde isi ia licenta in matematici. Din Octombrie 1926, Asistent la catedra de geometrie analitica a Facultatii de Stiinte din Bucuresti. Din 1929 Doctor in Matematici si membru al Societatii Romane de Stiinte, sectia Matematica, iar din 1937 secretar general al acesteia; profesor de matematici superioare la Universitatea din Bucuresti.
A debutat la revista "Literatorul" condusa de Alexandru Macedonski in Septembrie 1918 cu poezia "Elan" apreciata cu multa caldura de critica romaneasca. Unul dintre colaboratorii centrali ai revistei "GANDIREA" condusa de Nichifor Crainic, Ion Barbu a publicat numeroase versuri si note literare in prestigioasele reviste ale vremii, precum: "VREMEA", "GAND ROMANESC", "UNIVERSUL LITERAR", "CUGETUL ROMANESC", dar si la revistele de specialitate in matematica: "BULETINUL MATEMATIC AL SOCIETATII ROMANE", "MATEMATICA", etc.
S-a stins din viata la 11 August 1961.

3 comentarii:

  1. Este de apreciat abilitatea acestuia de a imbina literatura(poezia) cu matematica,desi trebuie s-o recunosc,am zis de vreo cateva ori(in special cand invatam modernismul)ca filologii au fost tampiti atunci cand l-au recunoscut ca poet.;))
    Fireste,erau doar frustrarile mele in legatura cu matematicienii astia care au impresia ca le stiu pe toate,incercand sa-si demonstreze cu orice pret superioritatea. Alina

    RăspundețiȘtergere
  2. Fiind un filolog convins,prea putina legatura am cu formele fixe...dar I.Barbu il ghicesti usor daca privesti versul lui ca pe geometrie si mai ales daca-l citesti intai pe Mallarme si Valery.Oricum nu rezoneaza cu sufletul meu,chiar daca ii recunosc importanta! ghizela

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu pot spune ca-mi plac poeziile lui, dar iubescfaptul ca a fost alaturi de legionari- el fiind legionar :d

    RăspundețiȘtergere