vineri, 4 februarie 2011

Dragonii



Cine nu a auzit de prea raspanditii Dragoni de prin filme, jocuri, povesti, superstitii si mass media ? Nu sunt tocmai acele creaturi intalnite in jocurile de pe calculator sau prin filme, dar orice poveste are un strop de adevar in esenta. Cu totii stim ca sunt fapturi magice avand un aspect reptilian si detinand o pereche de aripi.
Aceste fapturi magice sunt raspandite pe tot Globul, in toate superstitiile si mitologiile diferitelor popoare. De la mayasi (Quetzatcoatl) la chinezi (Dragonul chinezesc), din Biblie (Leviathan) pana la mitologiile elene (Hydra). Acestia au diferite roluri, infatisari si aspecte (pozitive sau negative). Sunt gardieni ai comorilor pretioase, deschizatori de drumuri, si totodata cei care tin cheile misterelor. Privind diferite teorii despre acestia putem spune ca acestia sunt oarecum legati de un Element anume cum ar fi Focul, Apa, Aerul si Pamantul. Acest lucru poate aparea si in infatisarea lor, spre exemplu Serpii sau Dragonii apelor sau ai Pamantului.
Alta ipoteza privitoare la aceste fiinte magice ne spune ca acestia sunt de doua feluri. Dragonii "buni" : acei Dragoni care sunt de partea Luminii, ai puritatii, fiind infatisati ca purtand o pereche de aripi de lebada. Si acei Dragoni "rai" : dragoni detinand o pereche de aripi de liliac fiind dragoni razbunatori, malefici, de partea intunecata facand parte (Balaurul si/sau Zmeul din mitologia romaneasca).

Cativa Dragoni din diferite mitologii :
- Iason furand Lana de Aur pazita de un Dragon - "Legendele Olimpului" - Dragonul fiind vazut in ipostaza de pazitor al unei comori.
- Quetzalcoatl - Zeul aztec infatisat ca un Sarpe cu pene
- Hydra - "Legendele Olimpului" - Dragon/Sarpe al Apei
- Leviathan - Sarpe/Dragon al Apei regasit in Biblie
- Dragonul chinezesc
- Jormungand - mitologia nordica

Aceste fiinte sunt foarte des intalnite si acestea fiind foarte populare, gasindu se aproape pe fiecare continent, fiind vazuti deseori in diferitele mitologii traind in apele marilor sau oceanelor, in aer, sau pe/in Pamant.
Aceste fapturi au ajuns sa fie dezbatute si de catre oamenii de stiinta spunand despre acestia ca de fapt Dragonii ar fi fost vechii dinozauri care au calcat odata pe acest Pamant.
Dragonii de Apa

Dragonii de Apa dupa cum spune si titlul acestei categorii sunt aceia care sunt strans legati de Apa, de Mari si Oceane, de Lacuri sau Rauri, depinde de "specie". Aceste fiinte traiesc in adancul Apelor. Acestia au o forma diferita fata de Dragonii obisnuiti, avand de obicei forma unor serpi colosali. Unii dintre acesti Dragoni as putea spune ca este Phaya Naga (India), Leviathanul biblic, Hydra, Jormungand al nordicilor si asa mai departe. Acesti Dragoni, Serpi ai apelor sunt intalniti chiar si in Africa si in bazinul Amazonului. Nu au aripi, deoarece traiesc in ape, dar unele legende spunandu ne ca detinand o pereche sau mai multe de inotatoare care le ajuta sa traiasca in mediul acvatic.

Dragonii de Pamant

Acesti Dragoni sunt stransi legati de Elementul Pamant, traind in/pe Pamant. Acestia fiind stransi legati de "mediul terestru" nu detin o pereche de aripi. Culoarea pielii este pamantie, neagra, cu nuante de verde sau maro, aceste culori reprezentand Pamantul. De multe ori au infatisarea unui Sarpe colosal care traieste in grotele care le formeaza acesta in Pamant. Au solzi la fel ca ceilalti si/sau tepi, uneori detinand si o pereche de "coarne". Acestia traiesc in adancurile Pamantului pazind comorile ingropate. Prefera zonele de munte sau zonele stancoase sau impadurite.

Dragonii de Aer
Acestia sunt stransi legati de Elementul Aer, detinand o pereche de aripi si traind in Cer, printre nori. De multe ori pot fi vazuti neavand aripi dar brazdand cerul cu usurinta si cu viteze extraordinare. Traiesc in zonele unde altitudinile ating cote maxime, unde Pamantul este mai aproape de Cer.

Dragonii de Foc

Acestia sunt stransi legati de Elementul Foc si pot spune despre acestia ca sunt "maestri", detinand puteri inimaginabile. Se ocupa cu spiritualitatea si cu toate elementele legate de acesata. Sunt foarte rar vazuti, numai cei mai mari oameni maestrii, preotii tibetani putand lua contact cu acestia. Nu stiu daca pot incadra aici Dragonul Chinezesc, dar am sa o fac deoarece acesta este un maestru al spiritualitatii.

Acest articol isi are baza informativa din cartea lui Jorge Angel Livraga Rizzi, Spititele elementale ale naturii.

6 comentarii:

  1. ...cand eram copil si citeam ceva cu dragoni[mai ales in povestile Asiei] mi-o lua imaginatia razna! ghizela

    RăspundețiȘtergere
  2. Sincer,nu prea m-au fascinat. Adica i-am perceput intotdeauna drept personaje negative din desene animate;)).Alina

    RăspundețiȘtergere
  3. Imaginatia mea o lua razna atunci cand auzeam de spiridusi si zane :d
    :)))

    RăspundețiȘtergere
  4. totusi mai sunt cateva dragoni :celest,aur si argint sunt pazitori cele mai mari puteri din univers

    RăspundețiȘtergere
  5. Tare, dar scrie si despre alte creaturi mitologice ca esti foarte bun la scris. Intereseazate despre brownie\boggart, dragonii wyrm, spiritele (ex: spiritele orhidee), troli, capcauni, hobgoblin si multe alte. Vezi ca la troli si capcauni multa lume ii incurca. Bafta. Esti tare.

    RăspundețiȘtergere