luni, 15 noiembrie 2010

Un blestem rostit în 1907, valabil şi după mai bine de 100 de ani

"În vecii vecilor, cît va mai dăinui suflarea românească pe acest pămînt, să nu-i ierte Dumnezeu pe netrebnici şi pe făcătorii de rele. Să fie în casa lor atîta belşug, ca în bordeiele celor ce au murit, atîta fericire în viaţa lor, cîtă a fost în viaţa celor ce s-au zvîrcolit de gloanţe, să fie atîta cîntec şi atîta demnitate, cîtă li s-a lăsat acestor sărmani ce s-au dus ca nişte pîrîţi veşnici înaintea scaunului judecăţilor celor mari, să mîntuie (sfîrşească - nota red.) ca dînşii, vărsîndu-şi sîngele inimii în ţărînă şi pe urma lor să rămîie, ca pe urma împuşaţilor, copiii să moară de foame. Aşa să dea Dumnezeu!"

Nicolae Iorga (Martie 1907)

6 comentarii:

  1. Cine se naste amarat,amarat crapa. (Nu suna f poetic,artistic etc,dar cam asa e.)Alina

    RăspundețiȘtergere
  2. si nu au dreptate? vladica o huzureste iar opinca chinuieste,azi ca si ieri!Ba pe langa blestem ar trebui pusa mana si pe un par! ghizela

    RăspundețiȘtergere
  3. Toate blestemele se implinesc. Uitati-va in Biblie, nu este unul care sa nu se fi implinit, iar altele sunt in curs. De aceea trebuie sa fim foarte atenti la ceea ce spunem, foarte atenti!
    In legatura cu istoria, cu ce am fost si ce am ajuns, nu suntem noi o exceptie. Uitati-va la greci, ce imperiu au fost candva in Antichitate si ce au ajuns astazi. Uitati-va la romanii din vechime si la italienii de azi. De altfel, vedeti ca Imperiul Roman renaste astazi sub forma UE. Spaniolii erau mari cuceritori, cate teritorii au avut. Ce sunt astazi? Portughezii la fel.
    Acum cativa ani am lucrat la o carte despre statele lumii, despre steguri si heraldica. Te cuprinde asa o disperare cand vezi ce inseamna "civilizatia" si procesul de "civilizare", cum au fost distruse popoare, culturi... Spunes Eminescu:... "totusi este trist in lume". Va amintiti? Iulia

    RăspundețiȘtergere
  4. DA,Iulia,asa e!Au disparut sub povara propriei maretie cladita pe disperarea si neputinta celor mici!!ghizela

    RăspundețiȘtergere
  5. Totul moare spre a renaste, iar prima pe lista este ROMANIA.

    RăspundețiȘtergere
  6. Din pacate aveti doar ultima parte din "Blestem". Daca va intereseaza pot posta si partea care lipseste.

    RăspundețiȘtergere