joi, 25 noiembrie 2010

Codex Rohonczi


O carte veche de 1.000 de ani, scrisă cu caractere dacice, de la dreapta la stânga, şi se citeşte de jos în sus. Vorbeşte despre despre vlahi şi regatul lor. Arheologul Viorica Enachiuc a tradus, în premieră, filele misteriosului manuscris. Alfabet dacic cu 150 de caractere redactate în secolele XI si XII, într-o limbă latină vulgară (daco-româna), în care dominante sunt străvechile semne utilizate de indo-europeni. Codexul are 448 de pagini, fiecare cu circa 9-14 şiruri. În text sunt intercalate miniaturi cu scene laice şi religioase. E scris cu cerneală violet. Cuprinde o culegere de discursuri, solii, cântece şi rugăciuni, care include 86 de miniaturi.
Consemnează înfiinţarea statului centralizat blak (vlah), sub conducerea domnitorului Vlad, între anii 1064 si 1101. Sunt informaţii despre organizarea administrativă şi militară a ţării ce se numea Dacia. Avea hotarele de la Tisa la Nistru şi mare, de la Dunăre spre nord până la izvoarele Nistrului. Mitropolia blakilor avea sediul la Ticina - cetatea din insula Pacuiul lui Soare.
Caractere/simboluri similare (ca cele intalnite in Codex) se gasesc gravate in pesterile calugarilor, in Dobrogea.
Este numit după orăşelul Rohonc din estul Austriei.
*Membra UNESCO, Viorica Enachiuc e absolventă a Facultăţii de Filologie, secţia Română-Istorie, din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, promoţia 1963. Lucrarea de licenţă şi-a luat-o în arheologie. E membră UNESCO din 1983. Mulţi ani a condus şantiere arheologice în Oltenia, Muntenia şi Moldova. A cercetat scrierile vechi din neoliticul mijlociu şi epoca dacică. Şi-a prezentat lucrările la conferinţe în ţară şi în străinătate: Austria, Franţa, Germania, Italia, Israel. Burse de studiu a primit în Italia, pe probleme de arheologie, şi in Danemarca, unde a studiat scrierea runică.

4 comentarii:

  1. i s-ar trebui o mai mare publicitate unui astfel de Codex,sa ia la cunostinta toata lumea,nu doar lumea academica.ghizela

    RăspundețiȘtergere
  2. De acord,insa "Oare glorie sa fie a vorbi intr-un pustiu?".Alina

    RăspundețiȘtergere
  3. mai pe limba noastra "a latra la luna" ghizela

    RăspundețiȘtergere
  4. CUM SE FACE
    CA MEREU GASIM EVREI CARE MANIPULEAZA ISTORIILE SI OMENIREA ???
    TOTA MAS MEDIA ESTE SUB -- PAPUC -- EVREIESC ---
    EU CRED CA --
    CITEZ PE NOSTRADAMUS --
    # ACEST POPOR BATRAN SI HRAPARET
    VA DISPARE DE PE FATA PAMANTULUI
    IN MILENIUL III --""""###

    OARE ACESTIA NUSI DAU SEAMA CA MERTEU AU FOST ALUNGATI ??
    OARE INTELEPTII LOR SUNT CHIAR ATAT DE NEIVI - PROSTI ---
    EU CRED CA EVREIMEA
    ISI SAPA SINGURI GROAPA

    RăspundețiȘtergere