miercuri, 20 iulie 2011

Maestrul spiritual si hotul


Conteaza cine esti, nu cine ai fost.
NU putem banui cui alege Dumnezeu sa ii ofere Gratia Sa, iar Realizarea spirituala poate fi chiar si peste un pas.
Dar numai daca il faci….
„Odata, un om, un criminal renumit, ucigas, un pacatos, a venit la Buddha sa fie initiat.
Cand a venit, ii era teama ca oamenii s-ar putea sa nu-l lase sa intre; ca discipolii s-ar putea sa nu-l lase sa-l vada pe Buddha. Asa ca a venit la o ora cand nu erau prea multi oameni.
Si nu a intrat pe poarta principala, a sarit peste zid.

Din intamplare, Buddha nu era acolo, iar omul a fost prins.
El a spus discipolilor:

- Nu am venit sa fur sau sa fac ceva rau, insa imi era teama ca nu ma veti lasa sa intru pe poarta principala. Ma cunoaste toata lumea. Sunt un personaj cunoscut in imprejurimi. Sunt o persoana pe care cei de aici o urasc cel mai mult si de care se tem cel mai tare, toti ma stiu. Deci imi era teama ca nu o sa-mi permiteti sa intru, s-ar fi putut sa nu ma credeti ca vreau sa devin discipol.

Prin urmare, l-au dus pe acest om in fata unuia dintre marii discipoli ai lui Buddha, Sariputra, care avea o capacitate telepatica de a vedea vietile trecute ale oamenilor.

L-au rugat pe Sariputra:

- Uita-te la omul acesta! Stim ca in viata aceasta este un criminal, un pacatos, un hot si ca a facut tot felul de lucruri. Dar poate a avut ceva virtuti in vietile anterioare, poate de aceea vrea acum sa devina un aspirant la spiritualitate.
Doar cerceteaza vietile sale trecute.

Sariputra i-a cercetat cele optzeci de mii de vieti trecute….si intotdeauna fusese la fel! Pana si Sariputra a inceput sa tremure, vazandu-l ca este atat de periculos – de optzeci de mii de ori ucigas, criminal, intotdeauna un pacatos. Este un pacatos consacrat! Este imposibil – nu este posibila vreo schimbare in acest om. Nici chiar Buddha nu poate face nimic.

Sariputra a spus:

- Aruncati-l afara pe omul asta, indepartati-l imediat – pentru ca, pana si Buddha va esua cu un asemena om. Este un hot consacrat. Exact asa cum Buddha este un buddha consacrat, tot asa acest om este un pacatos dovedit. Am vazut optzeci de mii de vieti si nu pot merge mai departe. Ajunge!

Prin urmare, omul a fost dat afara. Se simtea foarte mahnit ca nu exista nici o sansa pentru el. Nu avea cum sa fie in preajma lui Buddha fiind in viata – deci s-a hotarat sa se sinucida. Cum a trecut de primul colt dupa poarta principala, s-a apropiat de zid si se pregatea sa se loveasca cu capul de zidul de piatra si sa se omoare. Deodata, apare Buddha, venind de la turele sale de cersit si il vede pe acest om. Il opreste din ceea ce facea, il ia inauntru si il initiaza.

Iar istoria spune ca acest om a devenit arhat in sapte zile – adica a devenit un iluminat in sapte zile. Astfel, toti erau foarte incurcati. Sariputra s-a infatisat la Buddha si i-a spus:

- Ce inseamna asta? Toata clarviziunea mea, toata stiinta mea de astrologie este inutila? Am cercetat optzeci de mii de vieti trecute ale acestui om! Daca omul acesta poate deveni iluminat in sapte zile, atunci ce rost mai are sa cercetam vietile trecute ale oamenilor? Totul este absurd. Cum se poate intampla asa ceva?

Iar Buddha i-a raspuns:

- Te-ai uitat in trecutul lui, dar nu te-ai uitat in viitorul lui.
Iar trecutul este trecut!
Oricand s-ar gandi cineva sa se schimbe, se poate schimba – insasi decizia este decisiva. Iar cand un om a trait optzeci de mii de vieti in nenorocire, el stie si tanjeste dupa schimbare, iar intensitatea telului sau de a se schimba este infinita. Prin urmare, se poate intampla in sapte zile. Sariputra, tu inca nu esti iluminat. Esti un om bun, ai avut vieti bune – nu te simti impovarat de trecutul tau. Ai un soi de bunatate in jurul tau. Ai fost Brahman timp de multe vieti, carturar, o persoana respectata. Dar uita-te la omul acesta. S-a incarcat de poveri in toate cele optzeci de mii de vieti, iar acum a vrut sa se elibereze. Si-a dorit cu adevarat sa se elibereze; de aici miracolul – in sapte zile el a iesit din inchisoare. Intensitatea trecutului sau l-a impins inainte.

Acesta este unul din lucrurile de baza pe care trebuie sa le intelegem in schimbarea oamenilor. Cei ce se simt vinovati se schimba foarte usor. Cei care se simt corecti, drepti sunt foarte greu de schimbat. Oamenii religiosi sunt greu de transformat, cei necredinciosi se transforma usor. Asa ca, ori de cate ori vine la mine un om religios, nu il bag prea mult in seama. Dar sunt interesat de cate ori vine la mine o persoana necredincioasa. Sunt intru el, sunt cu el, sunt cu totul pentru el, deoarece exista o posibilitate.”
AdAnima.org

3 comentarii:

  1. Frumoasă poveste! (Ar fi indicat să ajungă acolo și un lot de necredincioși / a se citi politicieni/ de la noi).

    RăspundețiȘtergere
  2. http://www.carpati.org/poze_fotografii/bucegi/sa_se_faca_lumina_/40398/

    RăspundețiȘtergere
  3. Exceptionalele pozele spre care ne trimiti. Multumim!

    RăspundețiȘtergere