vineri, 6 iulie 2012

Legende cavaleresti - Sabiile de Toledo


A fost o data, ca nici o data, un timp in care oamenii se imparteau in muritori de rand si cavaleri.

Acesti cavaleri aveau posesiuni intinse, pamanturi, paduri, orase si castele. Ei erau de vita nobila, iar unicul lor scop in viata era de a mentine si spori gloria si onoarea familiei din care faceau parte si de a apara credinta crestina in care fusesera botezati. Erau adevarati razboinici, iar indemanarea lor in manuirea spadei sau lancei era admirata si temuta. Aceasta abilitate era dovedita fie in turniruri cavaleresti, fie pe campul de lupta - in fata dusmanului. Orice cavaler era echipat cu o armura corespunzatoare rangului, un scut, o spada, o lance, un cal si era insotit de cel putin un scutier. Pe armura sa, pe scut si pe flamura sa era reprezentat blazonul familiei sale, ce simboliza faptele sau insusirile deosebite detinute de stramosii sai.

Din pacate acele timpuri s-au dus... Insa nu de tot!

Din fericire, exista inca oameni care continua traditia cavalereasca, facand-o sa traiasca prin reproducerea celor mai puternice simbolurilor ale sale: armele si armurile . Iar cei mai renumiti mesteri pentru arta lor sunt armurierii din Toledo.

Toledo este faimos in toata lumea pentru spadele produse din acel otel special, al carui secret numai mesterii locali il mai poseda inca. Nu se stie cand anume s-a inceput fabricarea renumitelor spade de Toledo, dar se pare ca aceasta traditie este la fel de veche ca si orasul in sine.
De-a lungul secolelor XV, XVI si XVII atat productia de spade cat si faima orasului au atins un maxim, si asta datorita calitatii produselor sale, precum si a maiestriei deosebite a armurierilor locali, grupati intr-o ghilda menita sa apere secretul fabricatiei. Acesti artizani reuseau, fara instrumente speciale de masura, sa aprecieze corect temperatura la care metalul trebuia prelucrat si calit in apa nu mai putin faimosului rau Tangus. Cavaleri din intreaga Europa, si chiar din Orientul indepartat au venit la Toledo, in incercarea lor de a descifra secretul armelor de Toledo.

Scurt istoric
Se stie cu siguranta faptul ca Toledo exista din cele mai vechi timpuri. In anul 193 i.e.n. a fost cucerit de catre romani, care i-au pus denumirea de Toletum. Din anul 534 e.n. si pana in 712 e.n Toledo a fost capitala regatului vizigot din Spania. In 712, odata cu venirea arabilor, devine un important centru maur, pentru ca in perioada 1035-1085 sa devina capitala regatului maur. In 1085, dupa un asediu memorabil, orasul intra in stapanirea spaniolilor, devenind capitala Castiliei (1087-1560).
http://www.sabii-de-toledo.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu