sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Dîrele morţii, adevăr şi ficţiune

Autor: Ionel Grama
Frica de... „frică”
Discuţii despre dîrele lăsate de avioane pe cer se poartă nu numai în România, ci pe tot globul. Explicaţiile contradictorii, de cele mai multe ori fără o bază ştiinţifică, au creat în rîndul oamenilor o frică teribilă, alimentată permanent de aceia cărora le este teamă de frica lor sau de anumite fapte reale, bune sau rele, despre care oamenii simpli nu ştiu absolut nimic. Şi asta trebuie să ne îngrijoreze.

Diferenţe de formă
Prin „chemtrail(s)” se înţelege acea operaţiune de pulverizare din avioane a unor substanţe, în anumite scopuri. Atenţie însă, cuvîntul nu se referă la pulverizările de substanţe împotriva dăunătorilor agricoli, pentru stîrpirea ţînţarilor ori a lăcustelor sau pentru stingerea incendiilor. Chemtrail are un înţeles specific, de „traseu chimic”, de împrăştiere a unor substanţe otrăvitoare, menite să ucidă oameni. Astfel de operaţiuni s-au practicat în diferite războaie, cînd STL – substanţe toxice de luptă – au fost folosite pe scară largă. Alte scopuri ale chemtrails ar fi pentru controlul climei şi transformarea acesteia în armă de luptă, pentru controlul natalităţii populaţiei globului ori pentru folosirea energiei solare în scopuri distructive. Există o multitudine de acuzaţii prin care se susţine că aceste „dîre chimice” fac parte dintr-un program pus la cale de o conspiraţie mondială. Frica şi manifestările anti-chemtrails s-au amplificat din 1996, cînd s-a aflat de un aşa-zis document al USAF, „Meteo, multiplicator de forţe. Controlul vremii în anul 2025”. Deşi autorităţile Statelor Unite au precizat că aviaţia americană nu are astfel de preocupări, discuţiile au luat totuşi amploare. In Marea Britanie, secretarul de stat pentru mediu, alimentaţie şi afaceri rurale a fost întrebat de ce departamentul de cercetare s-a angajat în „studierea efectelor chemtrails”. Răspunsul: „Departamentul de cercetare nu se ocupă de studiul chemtrails”. Canadienii şi-au acuzat şi ei guvernanţii, pentru că au trecut sub tăcere astfel de experimente, dar şi aici răspunsul a fost: „Nu există probe ştiinţifice pentru a susţine că la mare altitudine au fost pulverizate substanţe în spaţiul canadian”. In ţara noastră, aceste discuţii au fost preluate de pe internet, amplificate şi răspîndite, ajungîndu-se pînă la a declara o „zi anti-chemtrails” (se pare că la o activitate ţinută pe 10 octombrie 2010, la Braşov), deşi cei mai mulţi adepţi habar nu au de-spre ce este vorba.

Confuzii curente
Un termen folosit în aeronautică, „contrail(s)”, este deseori confundat cu acela descris mai sus. Contrails sînt dîrele albe formate de aeronave în zbor, la mare altitudine, provocate de condensarea vaporilor de apă evacuaţi de motoarele avioanelor ori ale rachetelor. Gazele fierbinţi, azvîrlite în spaţiul înconjurător, la contactul cu aerul extrem de rece (temperatura scade cu 6,7 grade Celsius la fiecare mie de metri înălţime) formează picături microscopice de apă sau chiar cristale de gheaţă. Fenomenul este mai frecvent la peste 7.000 de metri înălţime. Există însă şi dîre ce se formează la joasă înălţime, aşa-numitele „vîrtejuri de aripă”, care pot apărea nu numai la aeronave, ci şi la zborul unor păsări, atunci cînd atmosfera este încărcată cu apă. Paradoxal, dar contrails au un efect pozitiv, ele constituindu-se într-un ecran protector împotriva radiaţiilor nocive venite de la soare sau de la alte corpuri cosmice. In fine, mai există un al treilea termen, despre care, cu siguranţă, foarte puţini oameni au auzit, şi anume „distrails”. Acesta este un „tunel” care se formează printr-un nor foarte subţire, la mare înălţime, cînd un avion trece prin el. Departe de a fi terminate, discuţiile despre chemtrails au luat amploare. Adepţii teoriei despre conspiraţia mondială susţin că se urmăreşte reducerea populaţiei globului prin otrăvire, aducînd ca argumente moartea a mii de păsări şi peşti, dar şi extinderea unor maladii (gripa porcină, cea aviară ş.a.). La polul opus, cei care susţin că aceste contrails reprezintă un fenomen normal, fără efecte negative majore asupra omului, plantelor şi animaleler, au convingerea că, dacă din avioane s-ar pulveriza STL, acestea ar fi purtate de vînt şi peste ţările celor care le-au împrăştiat, riscînd astfel să-şi omoare propria populaţie.
S-ar părea că această logică are cîştig de cauză. Realitatea ne demonstrează însă că, în diferite războaie, din Coreea, Vietnam, Irak, Afganistan, au fost folosite STL, dar şi că s-au desfăşurat o serie de experimente secrete, ce au avut ca scop tocmai determinarea suprafeţelor şi direcţiilor pe care ar ajunge eventual substanţe pulverizate din avioane de la diferite înălţimi.

5 comentarii:

  1. Interesant si util articolul. Eu totusi tind sa cred in continuare in "prietenia"americanilor...Alina

    RăspundețiȘtergere
  2. Frica de frica,... nu e corect spus..(cel putin nu din punctul meu de vedere). Frica provine din necunoastere, ori noi asta vrem, sa cunoastem... realitatea.La urma urmei cu totii murim odata, nu? Dar vrem sa stim in ce lume traim, ce ne facem unii altora din prea multa sete de putere, bani, suprematie politica, etc. Realitatea este ceea ce percepem cu toate simturile din dotare,... plus documentarea cit mai aprofundata, bazata si pe observatiile si gindirea altora. Si atunci, ...daca sintem pe aceeasi lungime de unda,.. inseamna ca nu sintem cu totii prosti, limitati, subiectivi, samd. Este exact ca atunci cind unul iti spune ca esti prost ( de ex.), nu iei in considerare,.. daca iti spun 2, tot nu prea, daca iti spun 3, incepi sa te gindesti daca nu cumva au dreptate,....Pentru mine, afirmatia <nu exista dovezi stiintifice< imi provoaca deja repulsie fiind foarte des folosita in scop de manipulare. Asa cum am scris si in acea scrisoare, consider ca omul care are un bagaj de cunostinte suficient de mare si o gindire nealterata de <dovezile stiintifice < trimbitate de altii, are sanse sa se apropie de adevar.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nici nu sunt motive pentru care sa ti schimbi opinia!

    RăspundețiȘtergere
  4. Acum "conspiratia mondiala", e cam ...In mass media s-au relatat oficial intentiile de reducere a populatiei ale celor care conduc lumea, au rostit-o chiar in vazul lumii, cum s-ar zice,..iar rezultatele sint vizibile, nu mai sint deductibile. Referitor la chemtrails,... tre sa fii prea batut in cap ca sa nu vezi diferenta dintre direle normale si celelalte. Niciodata o dira normala nu se lateste si se prelinge ca un precipitat, si nu sta ore intregi pe cer,... ci se disipa repede. DECI,.. e fooooarte clar ce se intimpla. Intotdeauna la o saptamina de la cite o imprastiere din asta masiva , incep sa se dea la stiri ca s-au inmultit cazurile de viroze si boli ale sistemului respirator. Si ca ceaaa mai buna metoda e vaccinarea. MERCI,... dar nu servesc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Iar legat de moartea pasarilor, pestilor si a altor vietuitoare,... parerea mea este ca au fost cauzate de HAARP, o deasemeni controversata, pt ca nu se foloseste doar in scopurile declarate oficial , ci in alte scopuri(asa cum spunea si dl. general Emil Strainu).....

    RăspundețiȘtergere