sâmbătă, 8 octombrie 2011

Cheia Intelepciunii druidice

Asatru, credinta nordica

Neo-paganismul ia amploare in zilele noastre mai ales in Europa si pe continentul Nord American. Cultele neo-pagane sunt religiliile bazate pe credintele pre-crestine, si adaptate societatii actuale si valorilor ei. Ele sunt in general politeiste, animiste si panteiste in acelasi timp. Din marea familie a neo-paganismului fac azi parte: wicca, asatru, druidismul celtic, si alte credinte greco-romane sau egiptene, adaptate gandirii secolului XXI.
Asatru e perceputa ca fiind o religie neo-pagana desi multi asatruers (adepti ai caii) nu-si recunosc apartenenta la neo-paganism, considerand ca credinta lor se apropie foarte mult de cea a vechilor popoare nordice.
Asatru e un cuvant islandez, o traducere a cuvantului “asetro” care inseamna credinta in Aesir, in Zei. In dialect scandinav, religia este numita Forn Siar: Calea cea veche, Forn sed: vechiul obicei, Hedensk sed: paganism nordic, purtand numeroase alte nume.
Intr-adevar, originea credintei Asatru este foarte veche, in apogeul sau a fost practicata in toata Europa de Nord, si s-a mentinut pana in jurul anului 1000 e.n., Islanda fiind penultima tara convertita la crestinism., in timp ce Suedia a fost guvernata de un rege pagan pana-n 1085.
Din 1970, Asatru este o religie in plina crestere in tarile din nordul Europei si America, dobandindu-si oficialitatea in 1972, in Islanda.
Comunitatile religioase Asatru se numesc kindreds, hearths sau garth, preotii sunt numiti gothi iar preotesele gythia.
Valorile asatru sunt cuprinse in cele 9 nobile virtuti de care trebuie sa tina cont orice asatruer: curaj, adevar, onoare, fidelitate, disciplina, ospitalitate, munca, loaialitate si perseverenta. Familia e la mare valoare si orice discriminare etnica, sexista sau rasista este combatuta in sanul Asatru.
Mitologia nordica povesteste ca Universul a fost creat prin coliziunea a 2 tinuturi, al focului si al ghetii. Intre Muspelheim (tinutul focului) si Niflheim (tinutul ghetii) se gasea un loc gol, numit Ginnungigap. Focul si gheata au progresat unul spre celalt si din coliziunea lor s-a nascut Universul.
Nordicii considera ca umanitatea provine in mod direct de la zei. Cei 3 frati: Odin, Vili si Ve, creeaza 2 fiinte: un barbat si o femeie pe care-i numesc Ask si Embla.
Religie politeista, in panteonul sau exista 3 rase de Zei: Aesir: zeii tribului sau clanului ce au in vedere regalitatea, ordinea si muncile artizanale; Vanir: zei ai fertilitatii si fortelor naturii si Jotnar: giganti, aflati in permanent razboi cu Aesir. Ei reprezinta haosul si distrugerea.
Uima batalie va fi Ragnarok, cand multi Zei vor pieri, lumea isi va vedea sfarsitul si apoi renasterea.

Un comentariu:

  1. atata timp cat e propovaduit binele si iubirea de aproape,nu vad nimic rau in asta!

    RăspundețiȘtergere