duminică, 17 octombrie 2010

Geto-Dacii “Cei mai Drepti si mai Viteji dintre Traci”


Tot mai multe voci care pretind a reprezenta “istoria” neamului nostru multi milenar, evoca intr-un ecou ce se face din ce in ce mai simtit si auzit, faptul ca geto-dacii erau poligami, mancau carne si cel mai grav dintre toate, erau mari consumatori de alcool.
Pentru a demonstra odata pentru todeuna ca geto-dacii, ca si neamurile germanice, celtice, baltice cat si alte triburi de sorginte traca, nu consumau alcool deoarece nu cunosteau vreo bautura alcoolica in afara de “bautura zeilor” numita mied vom cita o importanta sursa istorica de la inceputul secolului I d.Hr.
Cea mai importanta dovada o gasim in “Geografia” lui Strabon, mai exact in cartea a VII-a, capitolul III:
“[…] Elenii ii considerau pe geti traci.Ei locuiau pe amandoua malurile Istrului;ma refer atat la geti cat si la mysieni. Ultimii erau de asemenea traci, iar in present ei poarta numele de moesi; de la ei se trag si mysienii de astazi, care traiesc printre lydieni, frigieni si troieni.

De altfel, insisi frigienii sunt brigi, o semintie traca, dupa cum si mygdonii, bebrycii, maedobithynii, bithynii si thynii, banuiesc ca si mariandynii.
Toti acestia au parasit cu desavarsire Europa, dar mysienii au ramas pe loc impreuna (cu ceilalti traci).
Parerea mea este ca Poseidonios presupune corect ca Homer desemneaza cu acest nume pe mysienii din Europa (ma refer la cei din Tracia) cand zice:
Ochii sai luminosi inapoi ii intoarse sa vada
Tara de traci populate,de acei ce instruna sirepii,
Si-a mysienilor, care de-aproape se bat. […]

Poseidonios spune ca mysienii se feresc de produsele de carne, dintr-o anumita credinta religioasa, de accea nu se ingrijesc nici de cresterea animalelor. Ei se hranesc cu miere, lapte si branza, traind in pace, drept care sunt numiti oameni evlaviosi fata de zei si capnobates.
Mai sunt traci care traiesc fara femei; acestia se numesc intemeietori.
Ei sunt socotiti sfinti, datorita cinstei lor si traiesc fara teama.
Pe toti acestia indeobste poetul Homer ii numeste “slaviti mulgatori de iepe, mancatori de lapte, fara viata si cei mai drepti oameni”.
Ei sunt porecliti “fara viata” mai cu seama pentru ca traiesc fara femei, iar Homer socoteste vaduvia o viata numai pe jumatate,asa cum numeste poetul si casa lui Protesilaos “injumatatita” pentru ca el era vaduv.
Mysienilor li se mai zice “luptatori de aproape” pentru ca sunt ne-infranti, fiind excelenti razboinici.
In cartea a XIII-a a Iliadei trebuie sa se scrie “moesi, luptatori de aproape” in loc de mysieni (pretinde Poseidonios).

Dar, negresit, este temerar sa se schimbe textul Homeric, socotit bun de-alungul atator ani ce s-au scurs. Intradevar, e cu mult mai de crezut ca acestia au fost numiti de la inceput mysieni si ca in prezent li s-a schimbat numele in moesi. Iar epitetul “fara viata” ar putea fi luat mai degraba in sensul de “vaduvi” decat de “nemancati” sau “cu casele pe carute”. […]
Iar practica pythagoreica de a se abtine de la carne a ramas la ei ca o porunca data de Zamolxis. […]
De la hippemolgii slaviti, bautorii de lapte, de mysii
Care de-aproape se bat, si de abii cei plini de dreptate. […] “

Cat despre informatia care ne spune ca:
“In scurt timp Deceneu insusi a fost socotit patruns de suflu divin, la fel cum am spus cand am vorbit despre Zamolxis. Si, in semn de supunere, getii s-au lasat induplecati sa taie vita de vie si sa traiasca fara vin […] ” nu se poate preciza exact o locatie pentru acesti “geti” cum de altfel nu se poate spune daca este vorba despre tarabostes sau comati.
Probabil ca o parte a nobilimii geto-dace apucase pe cai negative, datorita infulentei spurcate grecesti si romane, sau poate ca doar geto-dacii care au ramas in cetatile de la Marea Neagra sa administreze teritoriile cucerite de imparatul Burebista au inceput sa practice aceasta rusinoasa fapta, umilitoare pentru neamul tracilor nordici. Odryzii cat si alte triburi sudice de sorginte traca, consumau vin si diverse substante halicinogene cum ar fi ciupercile fermecate,canepa orientala sau chiar opiacee.

Toate aceste fapte au aparut tarziu, datorita influentei elene si mai tarziu celei romane, dar si diverselor culte orientale mythraice.
Asadar, geto-dacii si moesii, carpii si costobocii, cat si toate triburile “barbare” de la nord de Istru, nu consumau alcool, ci doar mied ca toti “barbarii” nordici.
Aceste afirmatii tendentioase lansate la adresa stramosilor nostrii reprezinta niste atacuri ce urmaresc degenerarea marelui nostru neam al geto-dacilor, cei mai drepti si mai viteji dintre traci !
Dusmanii nostrii, poligami si mari consumatori de alcool si narcotice, par sa fie invidiosi pe stramosii nostrii si pe viata lor sacra, cat si pe originea lor divina.

5 comentarii:

  1. Foarte simpatic e nenea Eutropius care afirma ca dupa cucerirea Daciei de catre romani, Dacia a fost secatuita de barbati. Si mai sunt cativa simpatici care se afirama dupa 1867,prietenii nostri eterni,ungurii.Alina

    RăspundețiȘtergere
  2. Si pentru ca ne sunt prieteni. le dorim sa mearga in tara lor bozgoreasca si sa ne lase si pe noi sa respiram aer curat.

    RăspundețiȘtergere
  3. :))
    p.s.Ma aflu intr-o stare de euforie avansata(provenita in urma unei"prostioare" facute la scoala cu clasa)si ma amuza f tare comentariile tale.Alina

    RăspundețiȘtergere
  4. buna ziua,
    domnule ''H_Aurelian'', cind copiati poze din alt site cereti va rog acordul sau macar nu modificati watermark-ul(www.romaniadevis.ro). Ma refer, in cazul de fata, la prima poza din articol. multumesc pentru intelegere

    RăspundețiȘtergere