joi, 7 octombrie 2010

Blestemul mamei

de Pavel Coruţ

Tu, tiran din neam de câine,
Ce mi-ai rupt Inima-n două,
Să nu ai pe masă pâine,
Doar să-ţi ningă şi să-ţi plouă!

Să n-ai zâmbet bun pe faţă,
Doar venin să-ţi urle-n sânge,
Când te scoli de dimineaţă
S-auzi Ţara mea cum plânge!

S-ajungeţi la poarta noastră,
Să vă dăm colac pomană,
Vouă, ce-ntr-a Ţării glastră,
Aţi tras graniţă şi vamă!

Voi, ce fără de pricină,
Ne-aţi tăiat în lung pe Prut,
S-ajungeţi sub şea străină,
Sub porunca cea de cnut!

Tu, ce-ai râs de-a noastră vrere
Când voiam să fim doar Oameni,
Să trăieşti numa-n durere,
Să culegi aşa cum sameni!

Voi, duşmanii Sfintei Mume,
Să cunoaşteţi jale, spaimă
Şi nicicând, în astă lume,
Să n-aflaţi a noastră taină.

6 comentarii:

  1. Prefer sa tac!!Parca se cearta cu vecinul de peste gard! Forma e buna,fondul e tras de par.
    nu cu asa ceva indupleci Moirele sa faca dreptate Basarabiei.Ghizela

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi place pentru intensitatea sentimentelor exprimate,insa nu prea sunt de acord cu ideea de blestem pt. ca mai devreme sau mai tarziu vinovatii vor plati sub o forma sau alta.Alina

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca ma cunosateti cel putin un pic pentru a va da seama ca nu sunt de acord cu astfel de fapte - blestemele,dar, atunci cand limita atinge apogeul, referindu-ma la odioasele crime ce au fost facute pentru a tine doua popoare gemene la distanta, altfel stau lucrurile. Sa nu uitam momentele in care romanii din basarabia, iesind de la serviciu erau impuscati fara mila de "dusmanii Sfintei Mume". Atata timp cat nedreptatea este mai mult decat dureroasa, in opinia mea, asupritorii isi merita aceste blesteme. Au murit si suferit persoane nbevinovate din dorinta de putere a altora. Sa nu uitam ca in Vechiul Testament legea Talionului este pusa la "loc de cinste", fiind intalnita de cel putin 2 ori: "Iar de va fi si alta vatamare, atunci sa plateasca suflet pentru suflet, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mâna pentru mâna, picior pentru picior, arsura pentru arsura, rana pentru rana, vânataie pentru vânataie"; "Sa nu-l crute ochiul tau, ci sa ceri suflet pentru suflet, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mâna pentru mâna, picior pentru picior".

    RăspundețiȘtergere
  4. Continuare: Noul Testament vine cu o alta viziune, aceea a intoarcerii obrazului, dar atunci cand platesti cu viata, ce anume sa "mai intorci"? Este usor de realizat ca Pavel Corut nu este un mare poet, dar asa cum ne dam seama, sentimentele primeazapentru el. Cel putin el este "violent" doar prin limbaj si nu prin fapte, asa cum au facut-o miile de personaje negative ale istoriei.

    RăspundețiȘtergere
  5. Aurelian, cum vezi tu alaturarea Bibliei (din care ai citat si pe care presupun ca o crezi) cu conceptia lui Pavel Corut despre Biblie. Nu cred ca nu esti la curent cu ceea ce a afirmat el despre Scriptura. Iulia

    RăspundețiȘtergere
  6. Cunosc blasfemiile acestuia despre Biblie dar, astfel vad eu lucrurile: viata este cel mai pretios "bun" oferit noua de catre Dumnezeu, pentru o bucata de pamant au fost facute prea multe crime ce nu=-si aveau rostul. Sa nu se inteleaga ca incit la a pune mana pe cutite pentru a razbuna crimele facute de "sobolanii rosii", ci imi doresc ca si ei sa cunoasca suferinta(sigur o vor cunoaste tinand cont de legea karmica): "Să culegi aşa cum sameni!", sau intr-un alt mod spus: "Ca toti cei ce scot sabia, de sabie vor pieri"(Matei).Si-au facut-o cu mana lor,"semeni vant, culegi furtuna". Sa nu uitam ca blestemele isi "cauta omul", adica se "indeplinesc" doar atunci cand omul are o frecventa redusa(ganduri si fapte rele), de data aceasta vorbim de un popor, Rusia, ce va suferi doar daca nu si-au schimbat gandirea asupritoare.

    RăspundețiȘtergere