luni, 20 septembrie 2010

Documentar despre moarte - traditia romaneasca - II

Realizat de catre domnul Grigore Lese.

5 comentarii:

  1. Este inedit un astfel de documentar, dar este departe de a ilustra bogatia ritualul de inmormantare la romani. In folclorul nostru, dintre momentele importante ale trecerii omului prin lume (nastere, casatorie, inmormantare), obiceiurile de inmormantare sunt de departe cele mai ample si diverse. Asa cum exista o Carte tibetana a mortilor, exista si una romaneasca. Mai avem inca un folclorist de exceptie in tara, Constantin Ghinoiu, un pasionat al obiceiurilor poporului nostru. Va dati seama ca toate aceste bogatii de spiritualitate vor disparea odata cu „integrarea” noastra deplina in UE, cu globalizarea etc... (Iulia)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate, ne pierdem prea usor identitatea si ca de obicei de vina suntem noi, iar pe al doilea loc se afla asa zisa "Noua Ordine Mondiala". Am intrat in hora lor si dansam excelent de bine.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ehee,stati linistiti ca suntem "mari inventatori "de traditii in ceea ce priveste ritualul inmormantarii. Si durerea cea mai mare este ca majoritatea inventiilor pornesc de la preoti,determinati si ei la randul lor de episcopii etc. Si se mai mira de ce-si pierd oamenii credinta. (Dupa parerea mea a-L sluji pe Dumnezeu a devenit doar o meserie...si cam atat(nu vreau sa generalizez,dar cunosc destule cazuri de genul acesta).(Alina)

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu ... Bine spus, doar omeserie, nu mai exista acea "chemare".

    RăspundețiȘtergere
  5. Rectific. Dintr-o confuzie, am scris Constantin in loc de Ion Ghinoiu, un folclorist remarcabil. Imi cer scuze. (Iulia)

    RăspundețiȘtergere