marți, 28 septembrie 2010

Ai grija de sufletul tau

Un tânăr rege, pentru a-şi arăta valoarea, obişnuia să caute necontenit prilej de ceartă cu regele bătrân al ţării vecine. Bătrânul rege încercase pe toate căile să stabilească legături de prietenie şi întrajutorare cu tânărul său vecin. Dar în zadar.
Într-o zi, tânărul porni război împotriva ţării vecine.

Bătrânul rege amintindu-şi câte prostii făcuse el însuşi la tinereţe şi că tânărul rege este la vârsta la care nu i se poate cere înţelepciune, porunci căpitanilor săi, să-l prindă viu. Când acesta fu adus şi-l văzu speriat, bătrânului rege i se făcu milă de el, dar se prefăcu mânios şi-l condamnă la moarte. Tânărul implora îndurare...
–Bine, îţi mai dau o şansă! Se prefăcu înduplecat bătrânul rege.
A doua zi i se puse în braţe un vas plin ochi cu apă şi i se spuse:

–Va trebui să înconjori curtea, fără să verşi nici-un strop de apă, altfel vei muri, iată, călăul este în spatele tău, cu securea pregătită.
Regele poruncise ca supuşii săi să se aşeze de-a lungul drumului: cei din stânga să-l jignească şi să-l huiduie, cei din dreapta să-l laude...
Tânărul reuşi să înconjoare curtea, fără a risipi nici-un strop de apă, iar bătrânul rege îl întrebă:
–De ce n-ai întors batjocura mulţimii, care te jignea şi batjocorea?
–N-aveam vreme! Trebuia să am grijă de vasul cu apă!
–Dar de ce n-ai răspuns măcar celor, care te lăudau?
–N-aveam vreme, trebuia să am grijă de apă, să nu se risipească...
–Tinere, vezi aşa n-am eu vreme de prostiile tale, pentru că ţara are nevoie de mine! Nu mai căuta aplauze ieftine, ai grijă de vasul, pe care soarta ţi l-a dat în grijă. Ţara şi poporul tău au nevoie de destoinicia ta! Orice om are un suflet, pe care trebuie să-l păzească şi o misiune, pe care trebuie s-o îndepinească.

6 comentarii:

  1. Buna pilda,trebui doar sa vedem daca toti au suflet,ceea ce incep sa nu prea cred.Ori il au inciinit,ori nu tin cont de el...Va sfatuiesc sa nu permiteti nimanui sa intre cu bocancii in sufletele voastre!Ar fi bine sa pastram o farima de copilarie in suflet pina la moarte.Copiii nu fac rau.ghizela

    RăspundețiȘtergere
  2. De aceea ma straduiesc sa raman copil in ciuda anilor ce trec.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumoasa pilda.Cat despre afirmatiile voastre,sa speram ca vom reusi.(Alina)

    RăspundețiȘtergere
  4. Bine faci, Aurelian. Doar avand un suflet de copil, inocenta unui copil si fiind neinstare sa facem raul putem crede cu adevarat. Credinta este totul, dar noi ne complicam intotdeauna. (Iulia)

    RăspundețiȘtergere
  5. Pt. Alina:Drumul este anevoios dar vom reusi.
    Pt. Iulia: Ai dereptate, ne cramponam in "probleme" minore, uitand de cea majora, adica, aceea a sufletului ce momentan ne este imbacsit.

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte adevarat, Aurelian. De aici trebuie sa incepem. Sa facem curatenie in noi. Iulia

    RăspundețiȘtergere