luni, 11 iunie 2012

Regele Roland Garros-ului


Meci de şapte stele în finala de la Roland Garros, acolo unde calculele hârtiei au fost respectate. Nadal a confirmat că se află într-unul dintre cele mai bune momente ale carierei şi nu i-a dat foarte multe şanse lui Djokovic, pe care l-a învins în patru seturi: 6-4, 6-3, 2-6, 7-5.

Rafa i-a interzis visul lui Nole de a deveni primul jucător după Rod Laver care să îşi adjudece Marele Şlem (cele 4 turnee de Grand Slam câştigate la rând - Nole se impusese la Wimbledon 2011, US Open 2011 şi Australian Open 2012, de fiecare dată în finală învingându-l pe Nadal. Dacă s-ar fi impus, sârbul ar fi fost abia cel de-al treilea jucător din istorie care reuşea această performanţă, după americanul Donald Budge în 1938 şi australianul Rod Laver în 1962 şi 1969).

Fără niciun set pierdut până în finală, Nadal s-a încoronat pentru a şaptea oară campion la Roland Garros, bifând un nou record - l-a depăşit pe legendarul Bjorn Borg, care se impusese în capitala Franţei de şase ori.

Rivalitatea dintre Federer şi Nadal este deja istorie, povestea dintre Nadal şi Djokovic fiind mult mai de actualitate şi fiind încă la ani distanţă de un final. Cei doi au "turnat", pe durata a două zile episodul cu numărul 33 din cel mai de succes film din tenisul mondial. Locaţia aleasă - finala de la Roland Garros - unde au mai "filmat" în trei rânduri, ultima dată în semifinalele din 2008. De fiecare dată, spaniolul a câştigat fără set pierdut. Ploaia a încurcat socotelile de această dată, astfel că suspansul s-a prelungit cu o zi.
Truda sârbului, atletul spaniol

Finala masculină a debutat cu Rafa extrem de convingător pe teren, după ce a făcut la Paris două din cele mai bune două săptămâni de tenis din ultimii doi ani. Ambiţionat şi de posibilitatea de a deveni singurul jucător din lume cu şapte titluri la Roland Garros, "Matadorul" a făcut pe "nerăsuflate" două break-uri şi s-a distanţat la 3-0. Djokovic este însă omul care i-a oferit lui Nadal cele mai negre clipe din carieră, chiar mai negre decât cele produse de Federer în anii lui de glorie, astfel că replica a fost doar o chestiune de moment. Anduranţa şi loviturile dintr-o "bucată" au început să-i intre sârbului, iar seria de trei a lui Nadal s-a repetat pe tabelă şi în dreptul adversarului. După aspectul primului set, numărul unu mondial şi-a meritat cu prisosinţă asemănarea cu Meşterul MaNOLE. Tot ce a realizat cu multă trudă s-a surpat la execuţiile marca Rafa Nadal, semn că jocul lui nu a avut şi constanţă. Într-un set al break-urilor, cinci la număr, spaniolul s-a dovedit a fi mai inspirat şi s-a impus cu 6-4. Calităţile atletice l-au ajutat pe Nadal să fie stăpân pe situaţie şi în setul următor (6-3), disputat şi el în două reprize din cauza ploii, dar şi în debutul actului trei: scor 2-0

Djokovic, opt game-uri consecutive

Nadal şi Djokovic ne-au obişnuit în ultimele confruntări directe cu partide foarte lungi, cu răsturnări de situaţie, iar finala din acest an de la Roland Garros nu a făcut excepţie de la regulă. Ultima ispravă de acest gen s-a consemnat în urmă cu câteva luni, în finala de la Australian Open, când Rafa şi Nole au stat pe teren 5 ore şi 53 de minute. Sârbul a ţinut cu tot dinadinsul să păstreze tradiţia şi a renăscut în stilul marilor campioni, cu opt game-uri consecutive (!). S-a făcut 6-2, 2-0 în seturile 3-4, un rezultat care a schimbat toate detalii jocului. Pe fondul stropilor de ploaie tot mai "dăunători", Nadal a reuşit să întrerupă seria sârbului cu un game făcut pe propriul serviciu, dar momentul revirimentului s-a amânat pentru azi, din cauza ploii.

Nadal a recuperat re-break-ul din prima
Rafa a intrat mult mai concentrat pe zgura pariziană, decis să nu îi mai ofere cadouri lui Djokovic, care are capacitatea să se agaţe de orice punct şi să întoarcă soarta meciului. Din primul game a reuşit re-break-ul, pentru ca apoi să se mearcă cap la cap până la 6-5 pentru Nadal. Nole a servit pentru tie-break, însă nervii i-au cedat: la prima minge de meci avută de spaniol, Djoker-ul a comis o dublă greşeală.

"Îl felicit pe Rafa şi pe echipa sa. E un jucător mare şi are un staff pe măsură în jurul său. Ţin să le mulţumesc şi spectatorilor pentru dragostea pe care o arată an de an, aici, la Paris. Trebuie să recunosc, Rafa a fost jucătorul mai bun, sper ca anul viitor să joc mai bine şi să câştig", a spus Nole, care are 5 titluri de Grand Slam în palmares, niciunul la RG.

"Vreau să îl felicit pe Novak pentru jocul său, mereu este o provocare să joc împotriva lui. Le mulţumesc fanilor şi familiei, fără ei nu ar fi fost posibil să ajung aici. Deja aştept cu nerăbdare să mă întorc aici anul viitor. Este un moment extrem de important în cariera mea, vă mulţumesc tuturor", a spus Nadal, la finalul meciului.

19-14 este acum scorul direct dintre cei doi jucători

52-1 este raportul victorii - înfrângeri pentru Nadal la Roland Garros, singurul eşec înregistrându-l în 2009, în optimi. Atunci, sâcâit de o accidentare, Rafa a cedat surprinzător în faţa finalistului din acel an, Robin Soderling.

27 de meciuri consecutive câştigase Nole în turneele de Grand Slam, cele mai multe din istorie, la egalitate cu Federer.

10 finale au disputat cei doi sportivi în ultimele 18 luni

46 de titluri, dintre care 36 obţinute pe zgură are în palmares Rafa
Prosport.ro

Un comentariu: