luni, 9 ianuarie 2012

O glumă cu tâlc

“Pe un front militar, in transee, o companie italiană de militari se află în poziţie de luptă, pe timpul noptii, în timp ce o ploaie măruntă de toamnă răpăie uşor şi îi udă până la piele. La un moment dat, comandantul unităţii primeşte prin telefon ordinul de a ataca, cu toate fortele de care dispune. Acesta strigă cu putere în liniştea noptii, cu o voce clară şi pătrunzătoare de tenor:
–Aavantiii (înainte)… !
Nici o mişcare. Militarii, tacuţi, nu s-au cintit.
Din nou:
–Avantii… !
Din nou, nici o mişcare.
Căpitanul spune încă o dată:
– Avantii… !
Aparent, nici un rezultat. Nimeni nu mişcă.
Într-un târziu, unul din soldati spune cu voce tare:
–Che bela voce, Capitano…! (ce voce frumoasă, căpitane !) ”

(Nationalitatea soldatilor a fost aleasă în aceasta gluma doar pentru presupusa aplecare spre sensibiltatea muzicală, fără a fi o aluzie nationalistă sau discriminare).

…………………………….

Sunt vinovati soldatii ca nu asculta de ordinele capitanului lor?
DA, ei nu îşi îndeplinesc, în felul acesta, misiunea şi nu îşi respectă investitura primită, aceea de a fi soldati sub comanda acelui căpitan.
Faptul că se află pe câmpul de bătălie sugerează că ei au dorit şi aspirat la aceasta investitură, de a fi soldati şi de a lupta.
Practic, nu îşi îndeplinesc rolul în acel loc şi sub acea uniformă, deci urmatoarea etapă va fi, desigur, anularea acelei investituri.
Este de remarcat şi faptul că (deşi, probabil există şi ironie în gluma prezentată), ei apreciază felul lui de a fi, vocea lui, cu condiţia să nu li se ceară să facă ceva, să urmeze ghidarea lui.

Este vinovat şi căpitanul pentru această stare de lucruri?
Cu siguranţă că DA.
Dintre cele două părţi prezentate, soldatii şi căpitanul, nivelul de putere, conştiinţă, informaţii, cunoaştere şi autoritate este de aşteptat să fie mult mai înalt pentru căpitan decât pentru soldati.
Ei pot gresi mult mai uşor şi, dacă o fac, înseamnă că acel căpitan nu a reuşit să câştige o autoritate suficientă pentru a-i ajuta să iasă din această cădere.

Ce urmează să se petreacă în urma acestui incident?
Capitanul sau conducătorul lor se va oculta pentru ei, deci ei nu vor mai avea acces la el, chiar dacă el există în continuare.
Investitura le va fi retrasa soldatilor, urmand să plătească pentru consecintele faptelor lor sau să redevina soldati, dacă vor merita.

……………………………………………………

“Indiferent dacă este un copil, sau chiar un desfrânat,
un nebun, un servitor sau un cap de familie,
ceea ce vine de la un maestru nu trebuie neglijat;
cine ar renunţa la o perlă, fie ea chiar şi îngropată în noroi ?”

Avadhuta Gita
Dattatreya

2 comentarii:

  1. Da,si cand te gandesti ca mai sunt si oameni care nu ar intinde mana dupa perla chiar de le-ar fi asezata pe farfurie! ghizela

    RăspundețiȘtergere
  2. Intelepciunea si cunoasterea nu-ti vin lenevind, ci cautand, dorindu-ti cu ravna aceste virtuti.

    RăspundețiȘtergere